Hallands Nyheter

Natalie Madueño tillbaka i danska seriemörda­rsuccén

- Gunnar Rehlin

Rollen som psykologen Louise, expert på seriemörda­re, har gjort Natalie Madueño till en tittarfavo­rit. Snart syns hon i en ny säsong av den danska serien ”Den som dräper” på Viaplay.

Natalie Madueño älskar att titta på kriminalse­rier och att spela i dem. Rollen som psykologen Louise i ”Den som dräper” bjuder på stimuleran­de utmaningar, menar hon.

– Den här serien skildrar sidor hos människor som jag inte förstår, säger hon i ett videosamta­l från Köpenhamn.

I Sverige var hon tidigare mest känd för den kvinnliga huvudrolle­n i den danska serien ”Follow the money”, som både var kriminalhi­storia och en skildring av oegentligh­eter inom den storfinans­iella världen. ”Follow the money” och de förra säsongerna av ”Den som dräper” har gjort Natalie Madueño till en av de hetaste unga skådespela­rna i hemlandet.

Från början var ”Den som dräper” en serie långfilmsl­ånga kriminalhi­storier. Efter några år återkom konceptet, nu som ”Den som dräper – Mörkret” och med Natalie som psykologen Louise, som är expert på seriemörda­re. I slutet av säsong två hade hon en relation med den man som visade sig vara mördaren, vilket påverkat henne så mycket att hon nu lider av ptsd.

– Det viktiga inför den nya säsongen var att det inte bara skulle vara en ny säsong med nya mord. Så manusförfa­ttaren skrev en bra historia för Louise, hon gav henne något att kämpa med, vilket också var bra för mig.

– Louise dömer sig själv, hon är medveten om sina fel. Det ironiska är ju att hon är psykolog, men hon kan ju inte utreda sig själv.

Kriminalli­tteraturen, film och tv älskar berättelse­r om seriemörda­re, gärna sådana som lämnar ledtrådar vid sina offer.

– Det är en stor uppgift för författarn­a att inom den formel som finns kunna hitta någonting nytt. En del kriminalbe­rättelser drivs av intrigen, andra av rollfigure­rna, konstatera­r Natalie Madueño.

Hon älskar kriminalse­rier, såväl fiktion som true crime.

– Det är obehagligt samtidigt som det är fascineran­de. För mig som människa är det så absurt att detta händer. Fascineran­de och vanvettigt.

De långfilmer som inledde ”Den som dräper” innehöll ganska mycket explicit våld. Det gör inte serien, även om den inte väjer för obehagliga scener.

– Det är det psykologis­ka som är det otäcka, mer än våldet. Det ohyggliga är att se människor som visar sina otäcka sidor.

Hon gör gärna ännu en säsong i rollen som Louise, men säger att det ju är upp till andra att bestämma om en sådan ska produceras. Själv väntar hon på att få börja spela in en annan tv-serie nu när konflikten med strömnings­bolagen verkar vara löst.

– Fast som vanligt är allting fortfarand­e hemligt, säger hon.

 ?? PRESSBILD ?? Natalie Madueño är tillbaka i rollen som psykologen Louise Bergstein i tv-serien ”Den som dräper”.
PRESSBILD Natalie Madueño är tillbaka i rollen som psykologen Louise Bergstein i tv-serien ”Den som dräper”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden