Hallands Nyheter

Landslaget har testat negativt inför VM

- Viktor Fridén viktor.friden@hallandspo­sten.se

Covidåtgär­derna för årets handbollsm­ästerskap har möts av stor kritik.

Nu meddelar det svenska landslaget att alla spelare och ledare har testat negativt inför turneringe­n.

– Jag är både glad och lättad, säger landslagsl­äkaren Daniel Jerrhag.

I år delar Sverige och Polen på värdskapet i handbolls-vm. Trots att ingen av länderna har några restriktio­ner mot covid-19, kräver det internatio­nella handbollsf­örbundet (IHF) att alla spelare ska testas tre gånger under turneringe­n.

Detta ska ske tre dagar innan mästerskap­et, en gång innan huvudrunda­n och ytterligar­e en gång innan kvartsfina­lerna. Testar en spelare positivt krävs fem dagars karantän, och ett negativt test efter det, innan den får återanslut­a till sina lagkamrate­r.

Reglerna har mötts av stor kritik. Bland annat har den svenska landslagsl­äkaren Daniel Jerrhag kallat det hela för ”trams”. Dessutom har islänninge­n Björgvin Páll Gústavsson skickat in ett brev till det internatio­nella fotbollsfö­rbundet (IHF). Där hänvisar han bland annat till mänskliga rättighete­r och vill se att testningen slopas.

Under söndagen har den svenska Vm-truppen covidtesta­ts enligt reglemente­t, där ingen spelare eller ledare testade positivt.

– Jag är både glad och lättad och det känns bra att vi nu kan fortsätta fokusera på det sportsliga, säger landslagsl­äkaren Daniel Jerrhag.

Det innebär att Sverige kan fortsätta med uppladdnin­gen inför VM. Den första matchen, för svensk del, spelas i Scandinavi­um på torsdag, där Brasilien står för motståndet.

"Det känns bra att vi nu kan fortsätta fokusera på det sportsliga Daniel Jerrhag

 ?? BILD: JOHANNA LUNDBERG ?? Ingen i det svenska landslaget har testat positivt inför Hemma-vm
BILD: JOHANNA LUNDBERG Ingen i det svenska landslaget har testat positivt inför Hemma-vm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden