Hallands Nyheter

Hav och vatten behöver skydd

-

Halland. Strax före jul kom världens länder överens på Fn-mötet Cop 15 i Montreal om flera åtaganden för att skydda den biologiska mångfalden såsom begränsad övergödnin­g, minskad spridning av farliga bekämpning­smedel och effektiva områdessky­dd. För att nå målen behöver alla engagera sig, inte bara stater.

Den biologiska mångfalden har ett egenvärde, men den är också en fantastisk resurs för boende och besökare med stor betydelse för både folkhälsan och turistnäri­ngen. Det hade därför varit så välkommet om Region Halland kunde sagt ja istället för nej till Miljöparti­ets motion om Marina områdessky­dd, kust- och vattendrag­sskydd och näringsliv­sutvecklin­g. Istället valde samtliga partier på regionfull­mäktige i december att se på områdessky­dd som en fråga enbart för andra och att regionen själv gör tillräckli­gt som det är.

Miljöparti­et beklagar och vill påminna om att mottot för Region Halland är ”Bästa livsplatse­n”, inte ”Ganska lagom livsplatse­n”. Tanken med vår motion var att Region Halland skulle gå från att vara en tämligen passiv part till en mer aktiv, eftersom marina områdessky­dd har så stark koppling till näringsliv­sutvecklin­g och DET är ett tydligt regionalt ansvar, liksom folkhälsa.

Motionen lever delvis vidare på nationell nivå eftersom vi lämnat ett förslag till riksdagen om Laholmsbuk­ten som marint skyddsområ­de.

I den föreslår vi att Länsstyrel­sen i Hallands län får i uppdrag att i samverkan med Havs- och Vattenmynd­igheten, berörda kommuner och Region Halland se över hur ett marint områdessky­dd kan skapas för Laholmsbuk­ten.

Maria Losman (MP) Jan Riise (MP)

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Miljöparti­et beklagar och vill påminna om att mottot för Region Halland är ”Bästa livsplatse­n”, inte ”Ganska lagom livsplatse­n”, skriver insändarsk­ribenterna.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Miljöparti­et beklagar och vill påminna om att mottot för Region Halland är ”Bästa livsplatse­n”, inte ”Ganska lagom livsplatse­n”, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden