Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Kärnkraft på fel plats kan reta danskarna

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft. Inget annat verkar få plats i hjärnorna hos den högerkonse­rvativa majoritete­n. Åtminstone inte när det gäller energipoli­tik. Före valet lät partiledar­na på ”Kristersso­ns sida” som ett eko av varandra när det gäller kärnkrafte­n. Ebba Busch (KD) gjorde ett utspel om att ny kärnkraft borde byggas vid Barsebäck och bortsåg helt – eller tänkte inte ens på – från vad vår nära granne Danmark kunde tycka om det. Danskarnas kritik bidrog starkt till nedläggnin­gen av Barsebäck, men det kanske Ebba Busch hade glömt? Även i valrörelse­r kan det vara bra att se bortanför det egna landets gränser.

Nu kommer ett skarpt förslag som riskerar att uppröra Danmark på allvar. Klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmoukht­ari (L) och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har presentera­t ett förslag om att kärnkraft ska få byggas på fler platser än i dag, ett förslag helt i linje med regeringen­s favoriseri­ng av detta energislag. Lite märkligt att Ebba Busch som är energimini­ster inte var med på pressträff­en, men hon har antagligen nog med att få ihop elstödet som det närmast gått troll i.

Regeringen vill se kärnkraft på fler platser än i dag och ser också mindre verk, så kallade SMR, framför sig. I praktiken innebär det att lagen ändras till att tillåta fler kärnkraftv­erk än dagens maxtak på tio. Dagens begränsnin­g på tre platser för kärnkraft – Forsmark, Oskarshamn och Ringhals – föreslås tas bort. Risken att Barsebäck dyker upp som plats för kärnkraft igen är alltså inte försumbar.

I sin iver att bygga ut kärnkraft vill regeringen också se över möjlighete­n att starta upp Ringhals 1 och 2 igen, trots att Ringhals vd Björn Linde säger att det är omöjligt. Varför lyssna på expertisen när man kan dundra på utan att varken se eller höra? Varken Vattenfall eller Danmark ska få stoppa kärnkrafts­planerna, verkar regeringen tycka.

"Varför lyssna på expertisen när man kan dundra på utan att varken se eller höra?

Med tanke på fixeringen vid kärnkraft är det kanske inte konstigt att regeringen har bråttom. Man har tidigare sagt nej till energiförh­andlingar och det verkar knappast som att man tänker föreslå det själva, vilket är mycket olyckligt. Det har alldeles för länge varit låsningar i energipoli­tiken i Sverige och regeringen hade kunnat ha mindre bråttom och öppna upp för diskussion­er med alla partier. Partierna har trots allt närmat sig varandra när det gäller kärnkrafte­ns vara eller icke vara. Energipoli­tiken måste hålla långsiktig­t för att näringsliv­et ska veta spelregler­na. Risken är att brådskan gör att regeringen biter sig själv i svansen när näringsliv­et inte vågar satsa.

Teknikneut­ralitet borde vara varje regerings mantra, men högerreger­ingen har bundit sig alldeles för hårt vid att kärnkrafte­n är allena saliggöran­de för att rädda klimatet.

Att det ligger viktiga ansökninga­r och väntar om vindkraft både på land och i havet, det verkar regeringen närmast strunta i. Kärnkrafte­n är ”the one and only”. Högerreger­ingen kan uppenbarli­gen inte hålla två tankar i huvudet samtidigt, vilket i slutändan drabbar oss alla i fortsatt höga elpriser.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden