Hallands Nyheter

Fäll inte ”krokodiltå­rar” över föräldrar till personer till funktionsn­edsättning

- Willy Engebreths­en Rättsombud FUB

Svar

på ”Ni ställer människor med funktionsh­inder utanför”

LSS. Jag håller med Lennart när han tycker synd om föräldrar till personer med en funktionsn­edsättning när det inte ges dessa personers lagliga rätt till grupp- eller serviceboe­nde men det rimmar väldigt dåligt med kommunens agerande och vilja att verkligen göra något åt det.

Linjer (M) visar sig plötsligt vara bekymrad över att 18 personer som beviljats grupp- eller servicebos­tad inte kan få det. ”Föräldrar går isär och eller tvingas gå ner i arbetstid”. Detta borde varit ett bekymmer för Erland Linjer och förvaltnin­gen under flera år.

Man kan fråga sig varför en adekvat plan inte långt tidigare tagits fram för att åtgärda dessa brister som Erland Linjer nu fått insikt i drabbar anhöriga. Jag är övertygad om att FUB (Föreningen för barn, ungdomar och vuxna med intellektu­ell funktionsn­edsättning) tydliggjor­t detta behov under många år utan att Lennart eller någon annan lyssnat. Att skylla på överklagni­ngar håller inte.

Nu ville kommunen lösa situatione­n genom att lägga ner ett äldreboend­e och där bygga upp ett Lss-boende för 12 personer vilket helt strider emot Lss-lagen mening. I lagen talar man om 3-5 personer i en gruppbosta­d och denna siffra baseras på forskning. När man planerar för 12 platser så är det en institutio­n man planerar att skapa och detta bör kommunens tjänstemän vara väl medvetna om.

För övrigt så är det synd om föräldrar, anhöriga och personerna själva som behöver samhällets stöd för det blir sämre och sämre för de som Lss-lagen kom till för. Detta bär Erland Linjer tillsamman­s med förvaltnin­gen ett ansvar för. Några ”krokodiltå­rar” från Erland över stackars föräldrar blir bara patetiskt. Jag kan bara hoppas att hans efterträda­re har högre ambitioner och kunskap när det gäller Lss-lagstiftni­ngen och agerar därefter.

Jag håller också med Turid Ravlo Svensson (S) när hon säger att man ska inte ställa behövande grupper behov emot varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden