Hallands Nyheter

Varför betala för kontroller som inte existerar?

-

Avgifter. 4 maj 2021 fick jag ”beslut om riskklassn­ing och årlig kontrollav­gift” för min nystartade verksamhet. En verksamhet med ca 20 sittplatse­r och en livsmedels­anläggning/kök (ca 9 kvm) anpassad till meny och antalet gäster. Kontrollbe­hovet uppskattad­es till fem timmar per år. Avgiften var 6 395 kronor. Ett besök på cirka 30 minuter gjordes i juli detta år?!

2022 ansåg man på miljöoch hälsoskydd­sförvaltni­ngen i Varberg att ”kontrollbe­hovet” inte var så stort som fem timmar/per år (osäker på hur många timmar man uppskattad­e kontrollbe­hovet till) och sänkte avgiften till 3 200 kronor per år.

3 mars 2022 får jag ett beslut från tillstånds­handläggar­e om att serverings­tillstånde­t upphört, verksamhet­en upphör (detta gjort på egen begäran). Självklart blir jag då något fundersam när jag 23 maj får en faktura på 3200 kronor (kontrollav­gift) på en verksamhet som ej längre existerar? Jag överklagar beslutet till länsstyrel­sen med motivering­en ”att det är orimligt att ta ut en avgift på en verksamhet som upphört och som ej längre har ett kontrollbe­hov”. Självklart finns det då en paragraf som säger ”att har man inte anmält att anläggning­en upphört före årsskiftet skall ändå avgift betalas för årlig kontroll kommande år”.

Beslut: Länsstyrel­sen avslår överklagan­det.

Att bestrida beslut/avgifter från myndighete­r är naturligtv­is lönlöst. Finns alltid en paragraf att hänvisa till. Dock vill jag ändå ifrågasätt­a rimlighete­n i att ta ut en avgift för något som ej kan genomföras på en verksamhet som ej längre existerar. Vore det inte rimligare att ta ut en avgift efter utförd kontroll – på existerand­e verksamhet­er? Speciellt när få livsmedels­anläggning­ar får de antal kontrollbe­sök från miljöoch hälsoskydd­sförvaltni­ngen de får betala för.

Aldrig mer egen företagare!

 ?? BILD: KENT SKIBSTAD ?? Insändarsk­ribenten betalade kontrollav­gift beräknat på fem timmars arbete per år men kontrollen det året tog bara ca 30 minuter.
BILD: KENT SKIBSTAD Insändarsk­ribenten betalade kontrollav­gift beräknat på fem timmars arbete per år men kontrollen det året tog bara ca 30 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden