Hallands Nyheter

Arbetsgiva­re kallade in busschauff­ör till samtal

- Mattias Nilsson

Varberg: Chauffören som släppte av två barn i minusgrade­r har kallats in till samtal. Nu ser arbetsgiva­ren ärendet som avslutat. – Enskilda förares agerande vill jag inte recensera i media, säger David Erixon, kommunikat­ionschef på Nobina.

Nyligen skrev HN om Linus Berghede vars två döttrar skickades av bussen på väg till skolan. Pappan swishade 44 kronor men barnens biljetter gick inte igenom scannern på Hallandstr­afikens linjebuss på väg från Stråvalla till Åsa.

Yasmine Möllerströ­m Henstam på Hallandstr­afiken har tidigare beskrivit ärendet som påskyndat. Så hur är statusen nu?

– Från Nobina säger man att föraren har följt resevillko­ren, som säger att man ska ha en giltig biljett, men jag har skickat det vidare till trafikchef­en (Elisabeth Isberg) och henne har jag inte fått svar från än, säger kommunikat­ionschef Möllerströ­m Henstam.

Hallandstr­afiken har inte haft något enskilt samtal med föraren. Det ligger hos arbetsgiva­ren Nobina, som ansvarar operativt för större delen av busstrafik­en i Halland.

Kan han bli avstängd?

– Det kan jag inte svara på, men jag tror det ska vara betydligt allvarliga­re i så fall. Generellt får de varningar, men jag vet inte om den här föraren har fått det, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam och fortsätter:

– Pappan har fått en återkoppli­ng och vi har bett om ursäkt att det tagit tid och att vi nu väntar på operatören­s svar, säger hon.

Har han fått tillbaka pengarna som han swishade?

– Det har jag ingen aning om. Det får vi kolla med handläggar­na på reklamatio­n. Jag tar för givet att han gjort en sådan då.

” Vi kan bara beklaga till den här pappan att det brustit, men också lyfta att man måste ha en korrekt biljett. Min förhoppnin­g är att vi ska kunna se ärendet som avslutat. David Erixon, kommunikat­ionschef på Nobina

Möllerströ­m Henstam hänvisar till Elisabeth Isberg som via Nobinas kommunikat­ionschef David Erixon återkoppla­r i ett mejl:

”Att ha en giltig biljett i kollektivt­rafiken är lika självklart som att betala för mjölken i mataffären – men samtidigt måste man som förare kunna göra en bedömning av situatione­n och särskilt när det gäller barn. Här har denna hänsyn och bedömning brustit och det kan jag bara beklaga.”

Erixon fortsätter:

”Alla ärenden som kommer till oss utreds och följs upp. Detta för att kunna göra en helhetsbed­ömning av händelsen, agerandet och våra rutiner, regler och gällande arbetsrätt. Jag vill inte uttala mig om en enskild förare men generellt så kan dessa utredninga­r landa i allt från en muntlig varning till avsked beroende av händelse.”

När HN ringer upp utvecklar David Erixon hur han tänker:

– Det finns ofta två sidor av myntet. Ibland kan det vara en utbildning­sinsats som krävs. Det kan också bli tal om avstängnin­g, skriftliga och muntliga varningar eller avsked. Det är väl mobilsurf och säkerhetsi­ncident som i många fall leder till att man inte längre kör buss, säger David Erixon. Har han varit inne på samtal? – Ja.

Men vad påföljden blir vill inte Erixon gå in på.

– Vi kan bara beklaga till den här pappan att det brustit, men också lyfta att man måste ha en korrekt biljett. Min förhoppnin­g är att vi ska kunna se ärendet som avslutat.

På frågan om chauffören får jobba kvar blir Davids svar:

–Ja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden