Hallands Nyheter

Trappor ska lösa höjdskilln­ad i centrum

- Rebecka Kvint

Varberg: Västra Vallgatans framtida utseende börjar klarna. När gatan höjs ska de befintliga husen nås via trappor och ramper.

Västra Vallgatan ska höjas för att anpassas till det nya stationsom­rådet och den nya järnvägsst­ationen. Stationen ska anläggas mitt emot kvarteret Tattarkull­en, mellan Magasinsga­tan och Baggens gränd/ Norra vägen.

Höjningen av Västra Vallgatan påverkar också anslutande gator, som Magasinsga­tan och Eskilsgata­n. Hur det kommer att se ut är ännu inte bestämt, men läget börjar klarna.

Området runt Stenpiren i Göteborg tjänar som exempel över hur det kan komma att se ut. Där har anlagts trappor och ramper från gatan till en del av husen.

– Där ser det ganska naturligt ut. Det finns olika lösningar på sådant här i olika städer, som man nog inte tänker på om man inte jobbar med det, säger kommunens projektled­are Kristina Törnström.

– Det kommer att bli lösningar med trappor och ramper. Västra Vallgatan kommer att se annorlunda ut än vi varit vana vid. Det kommer bli stora höjdskilln­ader, framförall­t från Engelbrekt­sgatan till Magasinsga­tan.

Planeringe­n för denna stora ombyggnad fortsätter under 2023 och den kommer under året att bli mer detaljerad, vad gäller mötet mellan gatorna och respektive fastighet.

När kan man se något, när ska ni böra jobba med detta?

– Vi behöver ha en lösning i december 2024, så man kan ta sig till och från den nya stationen på ett bra sätt. Nästa steg i planeringe­n blir att se vilka delar av området vi ska fördjupa oss i nu, som behöver vara klara till december 2024. Ju längre från stationen man kommer desto senare i tid kommer gatorna bli färdiga.

 ?? BILD: VARBERGS KOMMUN ?? Projektled­are Kristina Törnström: ”Bilderna är från Stenpiren i Göteborg. Även om byggnadern­a är större än i Varbergs fall, går det att få en förståelse för hur höjderna kan tas upp.”
BILD: VARBERGS KOMMUN Projektled­are Kristina Törnström: ”Bilderna är från Stenpiren i Göteborg. Även om byggnadern­a är större än i Varbergs fall, går det att få en förståelse för hur höjderna kan tas upp.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden