Hallands Nyheter

Därför var vattnet brunt i Falkenberg

- Ralph Bretzer

Falkenberg: På tisdagen rann det brunt vatten ur många kranar i Falkenberg. Fortfarand­e vid lunchtid på onsdagen spolade Vivab vatten, även om det vid det laget klarnat i kranarna.

Det var vid lunchtid på tisdagen som Vivab gick ut och informerad­e om problemen med det bruna vattnet. Vattnet var, enligt Vivab, helt ofarligt även om man avrådde från att tvätta kläder i det. Problemen skulle upphöra med en rejäl urspolning från alla kranar.

Och det var inte bara vattenkund­erna som spolade ur sina kranar, så gjorde även Vivab.

– Vi fick rapport vid 08-tiden i morse om att vattnet var rent igen, men vi fortsätter spola lite till, säger Martin Evertsson, driftchef för ledningsnä­t på Vivab, vid 12-tiden på onsdagen.

Själva epicentrum för det bruna vattnet har, som Martin Evertsson upplever det, varit området mellan järnvägsst­ationen och brandstati­onen, men även fortsatt ned längs Varbergsvä­gen längs vattnets flödesrikt­ning.

Vivab spolar ur vattnet på strategisk­t valda brandposte­r i systemet.

– Vi kommer snart att återställa det och då är problemet förmodlige­n ur världen.

Vad det var som orsakade det bruna vattnet är inte helt klart.

– Sådana här grejer brukar bero på onormalt höga uttag ur systemet, eller att flödet går åt ett annat håll. Hade det varit att flödet gått åt ett annat håll hade vi förmodlige­n varit inblandade för då hade det varit för att vi rört någon ventil.

– Vi vet inte exakt var vattnet har tagits ut onormalt mycket. Ibland har det varit brandposte­r som orsakat att det varit högt flöde men det vet vi inte.

Det som färgade vattnet brunt är en högre koncentrat­ion av ämnen som även i vanliga fall finns i dricksvatt­net.

– Det är det som vi kallar biofilm i rörsysteme­t. Det byggs på invändigt med järnpartik­lar, mangan och andra ämnen som finns i vattnet som lägger sig som en film på röret. Höjs då flödet så kan det släppa. Det är ofarligt och ingenting man behöver vara orolig för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden