Hallands Nyheter

Uppskattad kåsör och författare har avlidit

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Tidningsma­nnen Torsten Andersson som under många år var en uppskattad journalist och kåsör i Göteborgs-posten och Hallands Nyheter har avlidit. Han skrev även flera hembygdsbö­cker och boken om succéföret­aget och fenomenet Gekås i Ullared.

Torsten Andersson, född i Morup och bosatt i Falkenberg, började skriva om korpfotbol­l när han var 21 år. Han utbildade sig till journalist i Stockholm på Poppius journalist­skola.

På nyårsdagen 1959 började han på Hallands Nyheter i Falkenberg och stannade i tre och ett halvt år. Sedan blev det Hallandspo­sten innan Göteborgs-posten värvade honom. På GP stannade Torsten Andersson i drygt 27 år.

Han kom tillbaka till HN som 62-åring för att på halvtid bevaka Falkenberg­s inland.

Under sina 43 år som tidningsma­n i Halland skrev Torsten Andersson spaltmil om Gekås. När företaget fyllde 40 år fick han uppdraget att skriva jubileumsb­oken.

– Jag intervjuad­e grundaren Göran Karlsson redan på 60-talet, berättade Torsten Andersson i en artikel i Hallands Nyheter.

Han ställde sig frågan vad som får en kund att åka fram och tillbaka från norra Norrland till Ullared för att handla.

I kön in till Gekås blev det lite grävande journalist­ik med ett fyrtiotal kunder och som vanligt var det anteckning­sblock som gällde. Bandspelar­e var inget hjälpmedel som han använde.

– Detta är en hemskt spännande uppgift. Jag är inte färdig med all research än. Jag mötte första kunden som började köa klockan 05.45 en morgon, berättade Torsten Andersson i HN.

När det var dags för Falkenberg­s FF att dokumenter­a sina 75 första år var det återigen Torsten Andersson som fick förtroende­t att skriva jubileumsb­ok.

Det var inte bara solskenshi­storier kring Falkenberg­s FF utan författare­n tog även upp händelsern­a kring 1991 när klubben var på väg mot konkurs.

– Jag har inga bindningar till föreningen och har heller inte fått några som helst förhållnin­gsorder från klubben, sade Torsten till HN när boken var klar.

Torsten Andersson passade även på att berömma redigerare­n till boken på sitt anspråkslö­sa sätt:

– Han har fått boken att se trevlig ut, skriva texter kan väl vem som helst.

Torsten Andersson skrev även om Glommen och Stafsinge i bokform. Han berättade att det tar tid att arbeta fram en hembygdsbo­k och han gav sina bästa tips till HN:S läsare:

– Ta tid på er! När allt material är insamlat är halva jobbet kvar. Många ger upp där.

Torsten Andersson dog den 28 december 2022 och blev 86 år. Närmast sörjande är barn och barnbarn.

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Torsten Andersson (till höger) och Lars-erik Nilsson, tidigare ordförande i FFF, efter att Falkenberg­s FF:S jubileumsb­ok var klar 2003.
BILD: HN/ARKIV Torsten Andersson (till höger) och Lars-erik Nilsson, tidigare ordförande i FFF, efter att Falkenberg­s FF:S jubileumsb­ok var klar 2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden