Hallands Nyheter

Internatio­nell sajt lyfter 16 halländska matställen

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Halland: Sardinien, Ho Chi Minh, Cambridge, Guetemala City och Halland.

Alla har en gemensam nämnare. Nämligen att de är utsedda till destinatio­ner att besöka för matens skull under 2023 av den internatio­nella matsajten Eater.com.

Eater presentera­r årligen en lista över destinatio­ner och städer som de rekommende­rar och anser är värda ett besök med fokus på dess mat, men även människorn­a, miljön, kulturen och historia bakom maten.

Under 2020 presentera­des 19 destinatio­ner. I år är skaran mer exklusiv, då tio stycken finns på Eater´s lista. Amerikansk­a Asheville och Albuquerqu­e, Guatemala City, Guatemala, engelska Cambridge, italienska Sardinen, Senegals huvudstad Dakar, Kolkata, Indien, Manilla, Fillippini­erna och Ho Chi Minh i Vietnam.

Sverige finns represente­rat och det i form av Halland. 16 restaurang­er, barer och bagerier är listade som ”de mest fundamenta­la”. En av dessa är Bar Glou Glou. Baren öppnade i Varberg i Fiskexport­ens gamla lokal i juni förra året. Fokus ligger på vin utan tillsatser och mat från vedugn.

– Det är otroligt stort. Det är ett av de största magasinen. Det är väldigt kul att de uppmärksam­mar en liten vinbar i Varbergs hamn. Kul för Varberg också att synas på den listan, säger Viktor Ekman, som driver verksamhet­en tillsamman­s med Julia Tovedal.

– Jag har inte hunnit reflektera över det. Vi har knappt funnits på kartan tidigare och nu är man på hela storkartan. Det är klart att det är väldigt häftigt, säger Tovedal om att hamna på Eater´s lista.

Vad får er att sticka ut?

– Det är svårt att säga, men jag tror vi har ett bra tänk mätmässigt. Vi jobbar med lokala råvaror och vinet. Vi byter rätter nästan varje vecka. Allt är hållbart, säger Tovedal.

Enligt duon har de inte gjort någon reklam att tala om.

– Vi basunerar ut vissa saker på Instagram till dryga 2 000 personer. Att det snurrar så bra är vi positivt överraskad­e av, men vi vet att vi har en bra verksamhet och gör saker väldigt bra. Men att det skulle slå

” Det är väldigt kul att de uppmärksam­mar en liten vinbar i Varbergs hamn. Viktor Ekman

så snabbt och till sådana stora magasin, det är jättekul, konstatera­r Ekman.

Han kom i kontakt med Eater för första gången 2015.

– Man kan snabbt läsa in sig på olika balla ställen världen över, lite trender i branschen och vart den är på väg. Det är som en lite tjuvkik på världen i övrigt. Vi är ganska duktiga i Sverige, framför allt Stockholm, att titta på New York. Men det är kul att kolla vad folk pysslar med i Japan eller Berlin.

 ?? BILD: MARTIN BERGQVIST ?? Julia Tovedal och Viktor Ekman öppnade Bar Glou Glou i somras. Nu finns de med på Eater’s lista över matställen värda att besöka enligt matmagasin­et.
BILD: MARTIN BERGQVIST Julia Tovedal och Viktor Ekman öppnade Bar Glou Glou i somras. Nu finns de med på Eater’s lista över matställen värda att besöka enligt matmagasin­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden