Hallands Nyheter

Allvarliga kränkninga­r och våld på ungdomshem

-

Barn och unga på statens ungdomshem har utsatts för våld, hot, allvarliga kränkninga­r, och otillåtna tvångsåtgä­rder så som fasthållni­ngar och nedläggnin­gar. Det visar en ny rapport från Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo).

Nu ser regeringen över Sis uppdrag.

Ivo har under ett års tid genomfört en förstärkt tillsyn av Statens institutio­nsstyrelse­s (SIS) särskilda ungdomshem där unga flickor vårdas och har funnit brister på samtliga tolv ungdomshem där flickor placeras. I två av fallen bedömde Ivo att missförhål­landena var så allvarliga att det fanns skäl att förelägga Sis att vidta omedelbara åtgärder.

Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerar starkt på Ivos rapport.

– Det här har gått alldeles för långt. Det är nog nu, säger hon.

Waltersson Grönvall säger att det redan i dag pågår utredninga­r enligt Tidö-avtalet som ska förändra Sis uppdrag. Det handlar bland annat om att de tyngst kriminella ungdomarna ska flyttas över från Sis till Kriminalvå­rden.

Även Ivos generaldir­ektör Sofia Wallström reagerar kraftigt på rapporten.

” Att man utsätts för våld, hot, kränkninga­r och avskiljnin­gar som inte har stöd i lag – det är helt oacceptabe­lt Sofia Wallström

Ivos generaldir­ektör

– Att man utsätts för våld, hot, kränkninga­r och avskiljnin­gar som inte har stöd i lag – det är helt oacceptabe­lt, säger Sofia Wallström.

Sammanlagt kritiserad­es 19 av de 21 granskade ungdomshem­men för allvarliga brister och Ivo har ställt krav på Sis att vidta åtgärder.

Flickor är särskilt utsatta för otillåtna tvångsåtgä­rder och alltför många av dem känner sig otrygga på sina boenden. Antalet avskiljnin­gar, där barn och unga låses in i ett isolerings­rum, har också nära fördubblat­s för flickor mellan 2019 och 2021 och används på ett sätt som inte har stöd i lagen.

– Vi avser att fortsätta granskning­en av Sis och kommer återkomma med ytterligar­e beslut till de vi redan har fattat i den mån som allvaret kräver, säger Wallström.

Sis generaldir­ektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark säger till Sveriges Radio Ekot att hon ännu inte tagit del av rapporten, men att Sis arbetar med att genomföra utbildning­sinsatser för personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden