Hallands Nyheter

Nya elstödet kommer att ge uppemot 6 000 kronor

- Olle Lindström

Villaägare i södra Sverige kan räkna med ytterligar­e 5 000– 6 000 kronor i elstöd. Detta ovanpå det första stödpakete­t som ger runt 16 000 kronor. Norrländsk­a villahushå­ll får nu del av kakan och kan hoppas på cirka 4 000 kronor ”någon gång i vår”.

Energimini­ster Ebba Buschs (KD) nya elstödsför­slag, som hon presentera­de i måndags och som denna gång även inkluderar Norrland, det vill säga elområde 1 och 2, är inte klart i detalj. Först ska berörda myndighete­r ta fram färdiga förslag som ska godkännas.

Men det går ändå att skissa på hur mycket pengar det handlar om.

För ett villahushå­ll beläget i södra halvan av landet, elområde 3 och 4, handlar det nya stödet om sammanlagt cirka 5 500 kronor för november och december 2022. Detta baseras på en schablonmä­ssig, årlig förbruknin­g på 20 000 kilowattim­mar där mer el används under de kalla månaderna. För ett hushåll i Norrland, elområde 1 och 2, visar kalkylen på ungefär 3 800 kronor i återbetaln­ing, enligt beräkninga­r som elhandelsb­olaget Godel tagit fram för TT:S räkning (se tabell).

– Utifrån vår hållning så är det bra att stöd betalas ut när stöd behövs. Och med de priser som varit så är det här rimligt, säger Björn Björnson, analytiker och affärsutve­cklingsche­f på Godel.

Att norrlännin­garna inte fick något stöd i det första elpaketet hänvisades till att priset varit betydligt lägre i norr än i södra Sverige. Å andra sidan förbrukar en villaägare i Norrland förmodlige­n mer el under de kalla månaderna, oklart hur mycket, det saknas sådana schabloner, enligt Björn Björnson.

Kalkylen i det nya elstödet är densamma som för det första elstödspak­etet, som lades fram av Svenska kraftnät och regeringen i höstas, men som alltså uteslöt norrlännin­gar. Beräkninga­rna utgår ifrån att elkostnade­r, utöver det referenspr­is på 75 öre per kilowattim­me som Svenska kraftnät räknat fram, ska betalas tillbaka till hushållen, villor som lägenheter och fritidshus. Detta oavsett om det enskilda hushållet haft bundet eller rörligt elpris.

Det första stödpakete­t landade då på att kunder i sydligaste Sverige (elområde 4) får 79 öre per kilowattim­me i återbetaln­ing, detta under perioden oktober 2021 till september 2022 så som modellen är framtagen. En villaägare som bränner av 20 000 kilowattim­mar på ett år kan därmed räkna hem 15 800 kronor (0,79 kronor x 20 000), pengar som regeringen i nuläget har lovat ska börja kunna betalas ut i slutet av februari i år.

Energimini­ster Ebba Busch sade också i måndags att hon vill att Svenska kraftnät i sitt förslag till elstöd 2 för hushåll även ser över möjlighete­n att införa ett tak för hur mycket förbruknin­g en enskild kund ska kunna få stöd för. Men detta tak lär inte gå under vad ett vanligt snitthushå­ll förbrukar.

Kritikerna till det nya stödet varnar för att hushållen vänjer sig vid att staten rycker in så fort det blir lite jobbigt och att kunderna därmed inte drar ner sin förbruknin­g vilket prissignal­en delvis är till för. Dessutom behöver de flesta inte stödet.

Nu pekar dock mycket på att elpriserna framöver inte blir så jobbiga. Milt väder och välfyllda gaslager tyder på det, något som syns i framtida elkontrakt på terminsbör­sen.

– De flesta faktorer pekar på lägre priser framöver, även för hela 2023, säger Björn Björnson.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? För ett villahushå­ll beläget i södra halvan av landet, elområde 3 och 4, handlar det nya stödet om sammanlagt cirka 5 500 kronor för november och december 2022.
BILD: FREDRIK SANDBERG För ett villahushå­ll beläget i södra halvan av landet, elområde 3 och 4, handlar det nya stödet om sammanlagt cirka 5 500 kronor för november och december 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden