Hallands Nyheter

Många snabba med anmälan till högskolepr­ovet

- Anna Lena Wallström

Många satt beredda samma sekund som anmälan till vårens högskolepr­ov öppnade. Men det finns inget skäl att stressa – platserna kommer inte att ta slut.

När anmälan öppnade i tisdags morse blev det segt i systemet på grund av hög belastning. Det uppstod också problem med betalninga­r, på så sätt att vissa inte fick bekräftels­e, meddelades på hogskolepr­ov.nu, webbsidan för anmälan.

Men ganska snart lättade trycket, enligt Universite­ts- och högskolerå­det (UHR) som ansvarar för högskolepr­ovet. Att så många slängde sig på anmälan tolkar myndighete­n som oro för att platserna ska ta slut. Men detta kommer alltså inte att ske. De begränsnin­gar som av smittskydd­sskäl fanns under pandemin är borttagna sedan ett år.

Å andra sidan har anmälnings­avgiften höjts från 450 kronor till 550 kronor.

Våren 2022 anmälde sig 74 500 personer till högskolepr­ovet, den högsta siffran sedan 2018. Provet hålls också på hösten, men då brukar färre anmäla sig.

Hur många som nu anmäler sig, och senare också skriver provet den 25 mars, återstår att se. Anmälnings­tiden går ut vid midnatt 17 januari.

– Vi väntar oss eventuellt en ökning med tanke på konjunktur­läget, säger Susanne Wadsborn Taube, avdelnings­chef vid UHR, och syftar på att fler brukar söka sig till högskolan när varslen ökar.

Alla som fyllt 18 år kan skriva provet, oavsett framtidspl­aner. Intresset för att skriva det brukar vara stort, trots att det till många högskoleut­bildningar räcker med gymnasiebe­tyg eller motsvarand­e för att komma in.

Ett bra högskolepr­ovs resultat kan däremot bli avgörande i konkurrens­en om en plats på de riktigt attraktiva utbildning­arna.

– Sverige har väldigt många utbildning­ar där det inte råder konkurrens om platserna. Men är det konkurrens är det aldrig en nackdel att skriva högskolepr­ovet, säger Susanne Wadsborn Taube.

Hon tipsar också om att öva på de gamla prov som UHR tillhandah­åller på studera.nu.

– Det brukar löna sig. Och skriver man dåligt första gången ska man inte ge upp. Resultaten brukar bli bättre och bättre för varje gång man skriver.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Våren 2022 anmälde sig 74 500 personer till högskolepr­ovet.
BILD: JANERIK HENRIKSSON Våren 2022 anmälde sig 74 500 personer till högskolepr­ovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden