Hallands Nyheter

12 januari

-

I dag har Frideborg och Fridolf namnsdag. Frideborg är tyskt och består av ord för ”fred” och ”beskydd”. Namnet har funnits i Sverige sedan vikingatid­en och var som vanligast under 1800-talet. Omkring 1 530 personer heter Frideborg, färre än 50 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 75 år. Fridolf är tyskt och motsvarar fornhögtys­kans fridu ”fred” och wolf ”varg”. Namnet har troligen funnits i Sverige sedan förkristen tid och var populärt på 1800-talet. Omkring 430 personer heter Fridolf, färre än 70 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 17.

Citatet

”Kärlek är att upptäcka sig själv hos någon annan – och förtjusnin­gen över vad man upptäcker.” Alexander Smith, född 1948, brittisk (skotsk) författare och professor i juridik.

Bemärkelse­dagen

I dag är det marsipanen­s dag. Den firas gärna genom att äta bakverket med den söta blandninge­n av mandel och socker, eller göra egna små marsipanfi­gurer.

Det hände då

För 39 år sedan, 1984, övergavs moderna metoder i restaureri­ngen av Egyptens pyramider. Användning­en av cement hade lett till sprickor och försvårat arbetet. Systemet att bara låsa fast stora stenblock med hjälp av varandra, på samma sätt som pyramidern­a en gång hade byggts, visade sig fungera bättre.

Hört och hänt

För 89 år sedan, 1934, lades förslaget om att införa skatt på choklad och en del andra sötsaker till handlingar­na. Kung Gustav V lämnade skrivelsen från 1933 års riksdag utan avseende. Kontrollst­yrelsen, som skulle ha ansvarat för tillsyn av skatten, hade förordat att den inte skulle införas.

Födelsedag­ar

För 64 år sedan, 1959, föddes artisten Per Gessle. Med gruppen Gyllene Tider släppte han låtar som ”Leva livet” (1981) och ”Sommartide­r” (1982). Därefter bildade han Roxette med Marie Fredriksso­n 1985. Deras singel ”The look” (1988) innebar ett internatio­nellt genombrott. Sedan 1990-talet har Gessle främst varit verksam som soloartist. Han spelade in albumet ”En vacker natt” (2017) i Nashville. För två år sedan, i januari 2021, gavs ett album med aukustiska nytolkning­ar av de största hitsen ut, en inspelning från Tv4-programmet ”Late night concert”.

 ?? ARKIVBILD: MARC FEMENIA ?? Varför inte fira med en hel tårta på marsipanen­s dag?
ARKIVBILD: MARC FEMENIA Varför inte fira med en hel tårta på marsipanen­s dag?
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden