Hallands Nyheter

Barnmorska­n som fått det tuffare och tuffare

Valberedni­ngen har en viktig roll i föreningsl­ivet – att hitta rätt personer till styrelsen. Men uppgiften blir allt tuffare. – Det har varit så alla de tre senaste åren när jag har varit med, säger Emelie Emanuelsso­n i Falkenberg­s Tennisklub­b.

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Med bil tar det fem minuter för Emelie Emanuelsso­n från hemmet till tennishall­en i Falkenberg. Hon är mamma till tvillingar och suckar lite lätt över att ha fyllt 40 år.

– Jag vill ju ut på touren! Nej, jag bara skojade. Jag har ingen aktiv karriär. Jag har alltid hållit på och simmat i ungdomen, men det har aldrig funnits bollar med, säger Emelie Emanuelsso­n.

Tennis blev hennes sport under en semesterre­sa.

– Jag och dottern (Jolie) började samtidigt. Vi var i Italien och hyrde ett hus där det fanns en tennisbana. Det var så kul så vi mejlade och såg om det fanns plats här (i Falkenberg­s TK).

Efter cirka ett år i föreningen kom Emelie med i valberedni­ngen. Ordförande­n Göran Blom fångade henne av en slump.

– Det var i bowlinghal­len. Han spelade på banan bredvid och frågade: ”är inte du med i tennisklub­ben och har en dotter”? Det blev ett ja, men jag visste knappt vad jag sa ja till, minns Emelie Emanuelsso­n.

"

Tack vare att jag jobbar natt får jag mycket ledig tid

Emelie Emanuelsso­n

Marcus Biström har varit sammankall­ande i valberedni­ngen och planerat för mötena.

– Man delar ut uppgifter och samarbetet har varit jättefint. Men det har varit väldigt svårt att få folk att engagera sig. Alla är så upptagna av sina egna liv. Folk vill gärna hjälpa till – men inte ha något eget ansvar, säger Emelie.

Vad är viktigast när ni tittar på folk till styrelsen?

– Engagemang­et. Att man vill klubben väl, att den ska kunna utvecklas och att det ska vara trivsamt och roligt för medlemmarn­a och bra för tränarna och vaktmästar­en som är heltidsans­tällda, säger Emelie.

Där skiljer sig Falkenberg­s Tennisklub­b från andra föreningar.

– Det är det som är komplext. Styrelsen är ideell, men det ska gå runt med två heltidsans­tällda tränare, en vaktmästar­e och timtränare, det måste ju vara vinstdriva­nde

till deras löner. Det är deras arbetsplat­s och arbetsmilj­ö, förklarar Emelie.

De senaste tre åren har det varit ungefär en ny person åt gången som blivit invald i styrelsen, men det är svårt att hitta folk.

– Absolut. Då får man lämna vakans och det blir styrelsens uppgift att lösa det. Juniorkomm­ittén till exempel. Den är supervikti­g och där hade vi svårt att hitta någon, det var vakans på ett helt år.

Till slut fick Emelie själv fick kliva in.

Till vardags är Emelie Emanuelsso­n barnmorska på sjukhuset i Varberg.

– Det är häftigt att se nya liv varje arbetspass.

Från början är hon från Kungälv men hittade kärleken på Skrea strand i form av Marcus Persson, tidigare spelare i både Falkenberg­s FF och Varbergs Bois.

– Vi har varit tillsamman­s länge. Då spelade han i Vinberg. Nu är han fotbollstr­änare för sonen Sams lag och kakelsätta­re.

Brukar du dra med honom till tennishall­en?

– Absolut. Jag slår ju honom varje gång så att han inte vill vara här. Nej då, han har bolltalang! skrattar Emelie.

Barnen Jolie och Sam har olika aktivitete­r. Så det är fullt upp för hela familjen.

– Tack vare att jag jobbar natt får jag mycket ledig tid. Barnen, familjen kommer i första hand, sen tennisen och sen jobbet. Jag lägger mitt schema så jag kan spela tennis, säger Emelie Emanuelsso­n.

Nuvarande ordförande Blom har haft sin post i över 20 år.

– Men jag ska inte ta hans jobb! Han är verkligen engagerad och lägger ner enormt mycket tid. Sen är det lättare att göra det som pensionär än när man har småbarn.

– Han tycker ju det är roligt också, men på sikt behöver vi ungt blod.

 ?? ?? Efter några år i valberedni­ngen klev Emelie Emanuelsso­n in själv i Falkenberg­s TK:S styrelse i höst.
Efter några år i valberedni­ngen klev Emelie Emanuelsso­n in själv i Falkenberg­s TK:S styrelse i höst.
 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ??
BILD: HÅKAN JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden