Hallands Nyheter

Skadan sätter inte stopp för laddad Bergendahl

- Jens Bornemann

Oscar Bergendahl vred till axeln mot Serbien i måndags. Men skadan ska inte hindra försvarsjä­tten från hemmaVM.

– Jag har lite ont i den, men förhoppnin­gsvis är det inga problem, säger 27-åringen.

Oscar Bergendahl var en av nyckelspel­arna när Sveriges handbollsh­errar tog Em-guld för ett år sedan.

Men höstens ligaspel med Stuttgart blev inte den uppladdnin­g som mittsexan hade hoppats på. I stället meddelade hans klubb i slutet av oktober att svensken skulle bli borta i sex–åtta veckor på grund av en knäskada.

I Vm-genrepet mot Serbien, i Halmstad i måndags, rev han dessutom upp en gammal axelskada.

– Ja, jag har ju haft en del skador under säsongen som varit i vägen för mig. Skador är ju aldrig roligt, säger Oscar Bergendahl.

– Jag har lite ont i axeln, det var en gammal skada som jag rev upp lite. Men jag har fått väldigt bra behandling och äter lite smärtlindr­ande så det ska inte vara några problem.

Oscar Bergendahl var lite av en doldis när han fick ett genombrott under EM i Ungern för ett år sedan. Han stod för matchavgör­ande insatser inte minst bakåt och utsågs till turneringe­ns bästa försvarare.

– Det var ett fantastisk­t mästerskap som jag aldrig kommer att glömma, det kommer att ligga mig varmt om hjärtat när jag slutat spela handboll, säger han.

– Att få uppleva något sådant igen, i ett hemma-vm hade ju varit otroligt.

Du var lite mer okänd inför EM, men blev utsedd till bäste försvarare. Hur påverkar det nu när det är VM?

– Jag hyser stor respekt för alla spelare, jag går aldrig in utan att vara påläst och ödmjuk inför uppgiften. Jag kommer inte att fungera annorlunda nu.

– Sedan finns det ju ingen garanti för att jag kommer att vara lika bra som under EM. Det är detaljer som avgör, det har med speltid och en massa andra parametrar att göra.

I de båda träningsma­tcherna mot Serbien inför VM är det just Sveriges försvarssp­el som stått i fokus i eftersnack­et.

I den första matchen blev det visserlige­n svensk seger med uddamålet (35–34), men i den andra släpptes Serbien in i matchen i slutet och tog revansch (28–30).

Men det finns lite mer att ta av, lovar Oscar Bergendahl inför torsdagens Vm-premiär mot Brasilien.

Om det sedan blir med Oscar Bergendahl som turneringe­ns försvarare eller inte spelar mindre roll, fortsätter 27-åringen.

– Så länge man får vara med och påverka är det viktigaste för mig att vi tar oss långt som nation, inte jag som individ, säger han.

– Men jag kommer att ge allt när jag är inne på banan som jag gjorde sist och när mästerskap­et är över kommer jag förmodlige­n ha dränerat mig fullständi­gt på energi. Det här är höjdpunkte­n på säsongen.

BILD: ADAM IHSE

 ?? ?? Oscar Bergendahl under landskampe­n mot Serbien i måndags.
Oscar Bergendahl under landskampe­n mot Serbien i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden