Hallands Nyheter

Våldet i Oromia tilltar i skuggan av kriget i Tigray

- Helena Nordenberg

En mördad popstjärna och upptrappad etnisk osämja.

Det är några av de tändande gnistorna i en uppblossan­de etiopisk konflikt – som hamnat helt i skymundan av kriget i Tigray.

– Hela landet är som ett lapptäcke av konflikter, säger Etiopienkä­nnaren Kjetil Tronvoll.

Medan lugnet lägger sig i Tigray tilltar våldet i en annan etiopisk oroshärd: Oromia.

Det rapportera­s om massakrer och flygräder i området. Tilltagand­e konflikter mellan de två största folkgruppe­rna i landet, amhara och oromo, ligger till grund för stridighet­erna som under de senaste veckorna har intensifie­rats. Båda sidorna anklagas för dödligt våld och övergrepp.

En av de stridande parterna är den beväpnade falangen Fano, som tillhör amhara.

– Den här milisgrupp­en dödar vårt folk, bränner byar och plundrar oss på allt vi äger och har, säger Dhugassa Feyissa, som tillhör oromo och kommer från regionen Kiremu, till nyhetsbyrå­n AP.

Även den väpnade gruppen Oromos befrielsea­rmé (OLA) på den motsatta sidan i konflikten uppges ha gjort sig skyldiga till liknande angrepp, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Konflikten bottnar i OLA:S missnöje med regeringen som resulterat i att parterna hamnat på kollisions­kurs med varandra. Missnöjet har sin grund i att OLA anser att makten centralise­rats på bekostnad av etniska gruppers regionala självbestä­mmande.

Stridighet­erna i området går långt tillbaka i tiden och har böljat fram och tillbaka mellan förhålland­evis fredlig samexisten­s till perioder med upptrappat våld.

– Den konflikt som pågår nu i Oromia är bara en av många konflikter. Det börjar med en våldshandl­ing som i sin tur leder till en annan och resulterar i en ond cirkel av hämndaktio­ner, säger Kjetil Tronvoll som är freds- och konfliktfo­rskare vid Oslo nye høyskole.

En kokpunkt nåddes i samband med att den omåttligt populäre popstjärna­n Hachalu Hundessa mördades i juni 2020. Hundessa blev för många en symboliskt laddad röst för folkgruppe­ns oromias frustratio­n och frihetslän­gtan och hans musik kom att bli ett slagträ i det nationalis­tiska propaganda­kriget. Mordet på honom ledde till omfattande protester och över 160 människor dödades i samband med orolighete­rna.

– Hundessa blev en martyr och i samband med mordet på honom

startade ett stort uppror i hela Oromiaregi­onen, säger Kjetil Tronvoll.

Att konflikten mellan folkgruppe­rna intensifie­rats beror i hög grad också på premiärmin­ister Abiy Ahmed, understryk­er Tronvoll.

– I samband med att Abiy tillträdde 2018 fanns höga förväntnin­gar på en ”oromifieri­ng” i Etiopien eftersom han själv tillhör folkgruppe­n. Men eftersom dessa förhoppnin­gar har kommit på skam har missnöjet vuxit.

Särskilt oroväckand­e är att orolighete­rna har förflyttat sig allt närmare storstadsr­egionerna och huvudstade­n Addis Abeba. Ytterligar­e en aspekt i sammanhang­et som man enligt Kjetil Tronvoll bör hålla i minnet är att Etiopien bara på pappret är en förbundsst­at.

– Det är i själva verket fortfarand­e ett imperium till sin natur. Och även om det inte sker över en natt, så faller imperier förr eller senare.

Och utsikterna för en långsiktig fred ser inte särskilt ljusa ut.

– Nej, tyvärr. Ingen sida visar någon tendens till att vika ned sig och så länge det inte finns någon försoning eller förmåga att samarbeta i sikte så kommer krigandet att bestå, säger Kjetil Tronvoll.

Han tillägger:

– Det som sker i Etiopien är ett uttryck för vad sociologer­na kallar för internalis­ering. Våldet har pågått så länge och är så omfattande att gränserna för det som på andra håll i världen skulle ses som fullkomlig­t oacceptabe­lt har blivit en del av den politisk-kulturella bilden.

 ?? ARKIVBILD: NARIMAN EL-MOFTY ?? En kvinna på flykt från Tigray-regionen, där det har lugnat ned sig efter en av de senaste årens blodigaste konflikter som enligt vissa uppskattni­ngar krävt hundratuse­ntals människoli­v. På andra håll i Etiopien blossar dock nygamla konflikter upp.
ARKIVBILD: NARIMAN EL-MOFTY En kvinna på flykt från Tigray-regionen, där det har lugnat ned sig efter en av de senaste årens blodigaste konflikter som enligt vissa uppskattni­ngar krävt hundratuse­ntals människoli­v. På andra håll i Etiopien blossar dock nygamla konflikter upp.
 ?? ARKIVBILD: BERIT ROALD ?? Kjetil Tronvoll, freds- och konfliktfo­rskare vid Oslo nye høyskole.
ARKIVBILD: BERIT ROALD Kjetil Tronvoll, freds- och konfliktfo­rskare vid Oslo nye høyskole.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden