Hallands Nyheter

Jan Höglund: Soledar nyckel om Ryssland ska kunna avancera mot Bakhmut Analys

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Slaget om Soledar i östra Ukraina stod på onsdagen inför ett avgörande. Staden, som ligger strax norr om Bakhmut, är i ruiner, men har symbolisk betydelse och kan påverka hur kriget utvecklas. GP:S Jan Höglund förklarar utifrån fem frågor.

Varför är Soledar så viktig i kriget?

Det är, eller rättare var, en liten stad med drygt 10 000 invånare och stora saltgruvor. Första ryska angreppet skedde i maj. Beskjutnin­g har skett dygnet runt mot en bebyggelse i spillror. Senaste veckan har ryska soldater ryckt fram med stora egna förluster som följd. Soledar är viktig om Ryssland ska kunna avancera mot Bakhmut. Att inta denna strategisk­a knutpunkt banar väg för en avgörande kraftmätni­ng och ett genombrott i det stillaståe­nde skyttegrav­skrig som utmärker kampen om Donbass i östra Ukraina.

Vad vet vi om läget i Soledar?

Enligt chefen för den privata ryska legostyrka­n Wagner, Jevgenij Prigozjin, pågick på onsdagen hårda strider i stadens centrum. Ukrainas militär förnekade att ryska styrkor hade kontroll över Soledar.

Vad betyder det om Soledar faller?

För ryssarna får det psykologis­k betydelse. Den ryska armén har inte haft någon större framgång sedan i augusti när Ukraina inledde motoffensi­ven. Delar av östra Charkiv och norra Donetsk återtogs i september, senare staden Cherson i söder. De ryska

förbanden har pressats tillbaka och förbereder försvar snarare än offensiv.

Vad är Wagners roll i kriget?

Oligarken Jevgenij Prigozjin för sitt eget brutala krig och säkert för egna syften. Han kallar sina soldater sanna patrioter, många rekryterad­e ur fängelser. Han skyller de ryska motgångarn­a på en inkompeten­t militärled­ning i Moskva, med försvarsmi­nister Sergej Shogu i spetsen. Han påstås ha sagt till sina soldater: ”När vi väl har erövrat vår interna byråkrati och korruption, då kommer vi att erövra ukrainarna och Nato”.

Hur reagerar Putin på detta?

Det sker sannolikt inte utan hans goda minne. Det riktar missnöje och kritik mot andra, inte presidente­n själv. Han kan utnyttja det i maktspelet genom att spela ut olika aktörer mot varandra. På onsdagen utsågs den ryske generalsta­bschefen Valerij Gerasimov till ny överbefälh­avare för den ryska operatione­n i Ukraina. Tidigare uppgav ryska medier att generalöve­rste Aleksandr Lapin, tidigare befälhavar­e för centrala militärdis­triktet och ryska styrkor i östra Charkiv och norra Donetsk, ny stabschef för de ryska markstyrko­rna. Han fick skulden för de stora ryska förlustern­a i september. Det bidrog till sprickan mellan Prigozjin och det ryska försvarsmi­nisteriet. Den nya rockaden kan leda till nya schismer om den ryska krigslycka­n inte vänder med Soledars och Bakhmuts fall. Prigozjin har en huvudroll. Det är Putin utan tvivel fullt medveten om.

 ?? BILD: ROMAN CHOP ?? Rök från staden Soledar som är centrum för en hård kamp mellan ryska och ukrainska styrkor. Staden är strategisk­t viktig vid fronten i Donbass.
BILD: ROMAN CHOP Rök från staden Soledar som är centrum för en hård kamp mellan ryska och ukrainska styrkor. Staden är strategisk­t viktig vid fronten i Donbass.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden