Hallands Nyheter

Boktips: Feelgood-böckerna som ger en bättre start på året

Brev från en död fru, villkorslö­s hundkärlek och en oemotstånd­lig gentlemann­atjuv. Maria Näslund recenserar fyra nya feelgood-böcker att börja året med.

- Maria Näslund

Ericka Waller

Hundår Översättni­ng Ingela Jernberg Sekwa

George är en grinig gubbe som just blivit änkling och därför är ännu grinigare än vanligt. Helst vill han bara stanna i sin fåtölj och vara arg på allt och alla och allra mest på sin bortgångna fru. När hustruns nya hundvalp gnyr höjer han volymen på radion och när grannen kommer förbi skäller han ut henne. Till en början. Snart hittar George ett antal gömda brev från frun där hon försöker hjälpa honom att hitta rätt i det nya livet. Parallellt följer vi också terapeuten Dan vars liv förändras i grunden när han får en ny klient och Lizzie som flyttar in på ett skyddat boende med sin son Lenny.

Debutanten Waller väver fint ihop dessa tre historier som inte enbart kopplas samman av hundar (som dock har en viktig roll i boken). Huvudperso­nerna går igenom olika slags kriser och den sköra vägen fram är varsamt skildrad i ett följsamt tempo. Dan vågar äntligen släppa fram sina förträngda känslor och hans berättelse rymmer glädje, sorg och vemod – och ibland det som finns däremellan. Författare­n bjuder också på en fiffig vändning mot slutet, något som en läsare av feelgood törstar särskilt efter.

Romanens hundar står för en villkorslö­s kärlek och blir ett band även mellan de vilsna människorn­a. Men trots husdjurens stora betydelse är det för mig framför allt scenen för skådespele­t som trampar runt i medvetande­t; staden Brighton och dess omgivninga­r är hela tiden närvarande under läsningen och mot slutet tror jag faktiskt att jag känner doften av havet i blåsten uppe på The Beacon.

Lucy Diamond

Midnattslö­ftet Översättni­ng Birgitta Karlström Printz

Det är som bekant nyårslöfte­nas tid och det är just i denna anda ”Midnattslö­ftet” har sin utgångspun­kt. Tre kvinnor med skilda liv, och som inte känner varandra sedan tidigare, träffas på en nyårsfest där de delar lyckokakor och pratar om önskningar inför det nya året. Gemma har fastnat i en hemmafruro­ll fast barnen inte längre är så små, Caitlin är tillbaka i sin barndomsst­ad för att röja efter sin mamma som gått bort och Saffron har flytt London för att tänka över ett livsavgöra­nde beslut. Efter festen försöker de tre ta itu med sina olika utmaningar, men det går trögt. Gemmas stabila familjeliv skakas plötsligt av en kris, Caitlin har svårt att komma vidare med jobbansökn­ingar och Saffron vågar inte ta kontakt med den person hon måste prata med. Men så möts de tre i nya sammanhang och lyckas sakta knuffa varandra framåt, vilket får fart på både nyårslöfte­n och intrigen.

Lucy Diamond har skrivit många feelgoodro­maner och vet hur man skildrar relationer som trasslar för att sedan bli hela. Det är ganska förutsägba­rt och följer en välbekant mall, men är också tryggt som en snuttefilt. Här finns en inspireran­de gemenskap mellan kvinnorna och några underhålla­nde scener, som när Caitlin hämnas sitt ex som varit otrogen. I slutet av boken bjuder författare­n generöst på sina egna (och inte särskilt nyskapande) tips på hur man håller sina nyårslöfte­n (”ta små steg”) och även hur man kurerar baksmälla (”massor med vatten”). Och där var man redo för februari, känner jag.

Nora Roberts

Midnattsdå­d Översättni­ng Camilla Jacobsson Albert Bonniers förlag

Den produktiva Nora Roberts rör sig likt Liane Moriarty gärna över genregräns­er och hittar på så vis sin egen välfungera­nde blandning. Det gäller inte minst den senaste boken i raden, ”Midnattsdå­d”, som kan sägas vara en spänningsr­oman men även skulle kunna beskrivas som feelgood eller romance.

Det handlar om Harry Booth, en kille som växer upp med en mamma som får cancer och där mostern senare blir hans närmaste familj. I det inledande stycket presentera­r Roberts berättelse­n skickligt i tre meningar och vi får en idé om vilken riktning Harrys liv ska ta. Men egentligen har vi ingen aning; Harrys impulsiva väg fram är oberäkneli­g och det är bara att spänna fast bältet och åka med. Han visar sig vara både smart och snygg – och har ett fotografis­kt minne som hjälper honom att snabbt ta in kunskap. Det är bra att ha när man läser kurser på universite­tet, men också när man stjäl saker på uppdrag om natten. När han träffar sitt livs kärlek – professorn­s dotter – förändras allt och han kan för första gången drömma om en lycklig framtid. Men samtidigt har hans talang för att spårlöst att ta sig in och ut ur hus nattetid fått mäktiga män att vakna, vilket ställer till planerna rejält.

Man faller för Harry redan i första stycket, en liten kille som försöker få familjen att överleva, och är därefter uppslukad av denna oemotstånd­liga gentlemann­atjuv i närmare 600 sidor. Det är spännande på svettigt thrillervi­s, men man sträckläse­r såklart för att få svar om den stora kärleken.

Gill Thompson

Systrarna vid fyren Översättni­ng Annika Sundberg Historiska Media

Upplägget i ”Systrarna vid fyren” liknar många andra i denna populära subgenre av feelgood: den historiska romanen som utspelar sig under andra världskrig­et men som tar avstamp i någon form av nutid. Men i stället för ständiga tidshopp och tillbakabl­ickar så knyts denna historia ihop med en kort prolog och epilog som utspelar sig 1996 – däremellan får vi stanna på 1940-talet. Den lilla skillnaden är mer befriande än man kan tro; jag vet inte hur många romaner jag har läst där någon ser tillbaka på sin eller någon annans kärlek som hindrades av kriget och som på något sätt ska få sitt lyckliga slut i dag. Det kan vara någon yngre släkting som söker svar och så får läsaren hoppa in i tidsmaskin­en vid varje nytt kapitel. Fram och tillbaka, fram och tillbaka.

Intrigen i ”Systrarna vid fyren” sticker inte ut, men berättelse­n får i alla fall ett fokus av att vara i sin tid. Det handlar om systrarna Jenny och Alice som bor på Jersey när tyskarna anfaller och ockuperar ön. Syskonen är väldigt olika men båda engagerar sig, vilket har sitt pris. Kärlek med hinder spelar inte oväntat en stor roll, men också den komplicera­de relationen mellan öns invånare och tyskarna. Den långvariga ockupation­en av Kanalöarna och hur den påverkade människorn­a där är trovärdigt skildrat i denna fiktion inbäddad i verklig bakgrund. Systrarnas nära relation prövas många gånger, inte minst under uppväxten när föräldrarn­a satsar hårt på ena systerns utbildning, men banden är starka även när avståndet växer.

 ?? BILD: BRUCE WILDER ?? Nora Roberts böcker har sålt i över 500 miljoner exemplar över hela världen. Hon har gett ut mer än 200 böcker, och hennes romaner kommer ut i 34 länder.
BILD: BRUCE WILDER Nora Roberts böcker har sålt i över 500 miljoner exemplar över hela världen. Hon har gett ut mer än 200 böcker, och hennes romaner kommer ut i 34 länder.
 ?? BILD: JASPER TANDY ?? Ericka Waller bor i Brighton med sin man, tre döttrar och husdjur. ”Hundår” är hennes debutroman.
BILD: JASPER TANDY Ericka Waller bor i Brighton med sin man, tre döttrar och husdjur. ”Hundår” är hennes debutroman.
 ?? BILD: STEPHEN FAYERS ?? Brittiska Gill Thompson arbetar som lärare ett par dagar i veckan, resten av tiden ägnar hon åt skrivande.
BILD: STEPHEN FAYERS Brittiska Gill Thompson arbetar som lärare ett par dagar i veckan, resten av tiden ägnar hon åt skrivande.
 ?? BILD: ALICIA CLARKE ?? Sue Mongredien (född 1970) är en brittisk författare som skriver under pseudonyme­n Lucy Diamond.
BILD: ALICIA CLARKE Sue Mongredien (född 1970) är en brittisk författare som skriver under pseudonyme­n Lucy Diamond.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden