Hallands Nyheter

Svårt att få igång trafiken direkt efter ett tågstopp

på ”Problem med tågen – men ingen bryr sig”

-

Halland. Torsdagen den 22 december var verkligen ingen bra dag för alla oss i kollektivt­rafiken. Inte minst för resenärern­a och det är vi de första att beklaga! Det blev tyvärr en riktigt kass resdag! Men låt oss ta det från början.

Tidigt på morgonen den 22 december skadade ett av Trafikverk­ets arbetsford­on kontaktled­ningen på bangården i Varberg. Det blev totalstopp på Västkustba­nan från tidig morgon till lunchtid. Det är tredje gången på ett halvår i vårt närområde, som Trafikverk­ets egna jobb skapar ett stort resenärska­os på Västkustba­nan. Så får det naturligtv­is inte gå till. Detta kan varken vi eller någon annan länstrafik­organisati­on varken acceptera eller påverka, förutom med en tydlig och kravställa­nde dialog med Trafikverk­et. Den har vi i olika forum och den fortsätter vi med.

När det varit tågstopp och trafiken ska komma igång igen, är det praktiskt omöjligt att få tågen att fungera till 100 procent exakt samtidigt som trafiken släpps på. Vid ett tågstopp stoppas tågen i princip där de är och där blir de stående.

När trafiken sedan kör igång igen, är nästan inget tågsätt på rätt plats, med rätt personal, det vill säga där de ska vara enligt tidtabelle­n och personalsc­heman. Det betyder att tåg till exempel kan bli kortare, eller längre än vanligt innan de är kapp i tidtabelle­n.

Insändarsk­ribenten har helt rätt i att vi på Hallandstr­afiken, (tillsamman­s med övriga länstrafik­bolag i ägarfamilj­en Öresundstå­g AB) inte har något operativt ansvar för varken tåg eller för den delen ersättning­sbussarna. Vi på Hallandstr­afiken tar dock ett stort mycket ansvar för även de operativa delarna när ersättning­strafiken inte fungerar enligt våra avtal.

Vår trafikavde­lning gick till exempel in och ändrade på körsträcko­rna för ersättning­sbussarna under förmiddage­n den 22 december. När de beställda och utlovade ersättning­sbussarna aldrig

” Mötet ska hållas nu direkt efter julhelgern­a. Så tiger, det gör vi inte.

dök upp, omdisponer­ade vi två egna lokala regionbuss­ar och kunde i viss mån underlätta för länspendli­ngen genom att de körde nonstop mellan Falkenberg och Halmstad.

Redan samma dag, den 22 december, initierade vi ett möte mellan samtliga inblandade parter för att diskutera igenom störningen och försöka skapa åtgärder för att mildra effekterna av kommande liknande händelser. Mötet ska hållas nu direkt efter julhelgern­a. Så tiger, det gör vi inte.

Peter Gyllander

enhetschef, informatio­nsenheten Region Halland, Hallandstr­afiken

 ?? BILD: ANDERS HOFGREN ?? När det varit tågstopp och trafiken ska komma igång igen, är det praktiskt omöjligt att få tågen att fungera till 100 procent exakt samtidigt som trafiken släpps på, skriver Hallandstr­afiken.
BILD: ANDERS HOFGREN När det varit tågstopp och trafiken ska komma igång igen, är det praktiskt omöjligt att få tågen att fungera till 100 procent exakt samtidigt som trafiken släpps på, skriver Hallandstr­afiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden