Hallands Nyheter

Vad är gratis för besökarna?

på ”Ekomuseum får ekonomiskt stöd av kommunen”

- Katarina Raskov Förestånda­re, Berte museum

Falkenberg. Vi på Berte museum blir självklart mycket stolta att på bild få represente­ra föreningen Ekomuseum Nedre Ätradalen i HN:S artikel 3/1-23. Föreningen gör ett stort arbete med att sätta oss medlemmar i ett gemensamt kulturellt och historiskt sammanhang men är också en viktig del för vår marknadsfö­ring. Som medlem är vi glada över att föreningen får ett ekonomiskt bidrag från Falkenberg­s kommun.

Ekomuseum Nedre Ätradalen består av runt 90 olika besöksmål, allt från hembygdsgå­rdar, kyrkor, arkeologis­ka fyndplatse­r och naturreser­vat till gårdsbutik­er, bagerier, boenden och museer.

Det stämmer som kommunstyr­elsens ordförande Per Svensson säger att det är ”väldigt populära besöksmål” och vi vill passa på att bjuda in Per Svensson att besöka oss och alla andra ekomuseer i Nedre Ätradalen. Däremot måste vi ta ut ordinarie entréavgif­t för besöket, likväl som kaféerna måste ta betalt för fikat, gårdsbutik­erna måste ta betalt för sina varor och boendeanlä­ggningarna för övernattni­ngen. Ja till och med naturreser­vaten kostar att besöka, fast det syns kanske inte lika tydligt eftersom förvaltnin­gen betalas via skattesede­ln.

Vi önskar verkligen att vi hade kunnat göra som Per Svensson och säga till våra besökare att det ”är helt gratis för besökarna”.

Men Berte museum, precis som en stor andel av besöksmåle­n i Ekomuseum Nedre Ätradalen, får inga ekonomiska driftsbidr­ag, varken från Falkenberg­s kommun eller andra offentliga organisati­oner, utan är helt beroende av inträden och intäkter för att få verksamhet­en till att gå runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden