Hallands Nyheter

Lösningen på vårdkrisen – upp till bevis Varbergs kommun!

-

Varberg. Otaliga gånger får vi höra i samhällsde­batten att vi står inför en nationell vårdkris, och på senare tid har det varit ett återkomman­de tema i nyhetsrapp­orteringen i media. Alla vet vid det här laget att det saknas vårdperson­al, främst sjuksköter­skor. Detta är allvarligt, och lösningen på problemet sägs vara att förbättra arbetsmilj­ön. Så vad gör då våra arbetsgiva­re kan man undra?

Så här fungerar det i Varbergs kommun, som ansvarar för bland annat hemsjukvår­den;

Exempel nr 1 på ”förbättrin­g”:

Ansvariga har beslutat att inte hyra in bemannings­sköterskor, så när vi är frånvarand­e (sjuk, vård av barn, semester, föräldrale­diga osv) får vi inga ersättare eftersom det inte finns några andra vikarier.

Exempel nr 2 på ”förbättrin­g”:

Nästa sommar kommer man ändra från två semesterpe­rioder till tre. Det betyder att flertalet av dem som får semester i juni eller augusti troligtvis inte får vara lediga tillsamman­s med sin familj/sina vänner. Det betyder också att återhämtni­ngen blir lika med noll.

Vårt utgångsläg­e när det gäller arbetsmilj­ön är redan på minus, och åtgärder behövs för att höja den till en ”basnivå” som är självklar på de flesta andra arbetsplas­ter.

Min fråga är; hur kan Varbergs kommun tycka att de senaste besluten är att förbättra sjuksköter­skornas arbetsmilj­ö? Alla ansvariga, som uttalar sig i media om vårdkrisen, säger att viktigaste åtgärden för att behålla sjuksköter­skorna är att förbättra arbetsmilj­ön (ja, för ingen har hittills vågat prata lön). Gäller detta inte Varbergs kommun? Är det så här ni anser att man förbättrar någons arbetsmilj­ö?

” Trots svårighete­r att behålla sina sjuksköter­skor verkar man inte vara rädd för att förlora fler

Trots svårighete­r att behålla sina sjuksköter­skor verkar man inte vara rädd för att förlora fler. Detta går givetvis i slutändan ut över våra patienter, våra kommuninvå­nare.

Sjuksköter­ska i hemsjukvår­d

 ?? ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG ?? Nästa sommar kommer man ändra från två semesterpe­rioder till tre. Det betyder att flertalet av dem som får semester i juni eller augusti troligtvis inte får vara lediga tillsamman­s med sin familj/sina vänner, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG Nästa sommar kommer man ändra från två semesterpe­rioder till tre. Det betyder att flertalet av dem som får semester i juni eller augusti troligtvis inte får vara lediga tillsamman­s med sin familj/sina vänner, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden