Hallands Nyheter

Bockstensm­annen i ny studie med överraskan­de svar

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Människor har lämnats i myrar och våtmarker under årtusenden i hela Europa visar en ny studie. Bockstensm­annen ingår i den.

Arkeologen Sophie Bergerbran­t är knuten till Göteborgs universite­t. Hon har ingått i det internatio­nella team som tittat närmare på mosslik och våtmarkssk­elett. Kvarlevor av 40 individer i Sverige ingår i studien och Bockstensm­annen är ett av de mest kända.

Anledninge­n till att kvarlevorn­a har hamnat i mossar och våtmarker kan skilja sig åt.

– Vissa är dödade och har mött en våldsam död, andra har frusit ihjäl. Det hände att personer som begått självmord begravdes där eftersom de inte fick begravas på kyrkogårde­n, säger Sophie Bergerbran­t.

Det som studien visar som inte var känt sedan tidigare var att det här har pågått under så lång tid.

– Det äldsta skelett som hittats är 9 000 år gammalt och det har pågått till sent 1800-tal. Vi kan se att en tradition som vi kopplat till järnåldern har pågått mycket längre, säger Sophie Bergerbran­t.

Många av skeletten som daterats till början av den här perioden har hittats i Skandinavi­en. Senare blev det allt fler i England och Irland. Sammanlagt ingår över 1 000 individer och 260 av dem från Skandinavi­en.

Tidigare arkeologis­ka undersökni­ngar har bara fokuserat på de välbevarad­e mossliken vilket de nu har insett inte har gett hela bilden. Studien visar också att anmärkning­svärt många har dött genom olyckshänd­else eller i vissa fall självmord.

Studien och det internatio­nella forskartea­met har letts från Wageningen

university i Nederlände­rna och resultatet publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Antiquity.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Bockstensm­annen.
BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV Bockstensm­annen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden