Hallands Nyheter

Aida Birinxhiku (S) utmanar Ebba Busch (KD)

- Alma Tallborn Cecilia Cromnow

Falkenberg: Falkenberg­s riksdagsle­damot Aida Birinxhiku (S) utmanar energi- och näringsliv­sminister Ebba Busch (KD) till debatt i riksdagen om elprisstöd­et.

Förra veckan lämnade Aida Birinxhiku (S) in en interpella­tion till energi- och näringsliv­sminister Ebba Busch (KD). Birinxhiku var kritisk till att regeringen­s utlovade stöd till företagen inte var på plats och krävde svar på frågor om regeringen­s åtgärder för att hjälpa företag i elkrisen.

– Regeringen­s och Sverigedem­okraternas viktigaste vallöfte var att man lovade att kompensera företagen och hushållen för de höga elpriserna den första november. Men till företagen har de fortfarand­e inte lämnat några som helst besked, säger Aida Birinxhiku och fortsätter:

– De sitter i en kass situation för de har gjort sin kalkyl efter de löften som gavs i valrörelse­n och litade på att de skulle få ta del av stödet den 1 november.

Genom sin interpella­tionen begär riksdagsle­damoten debatt med energi- och näringsliv­sminister Ebba Busch. Birinxhiku vill ha svar på när elprisstöd­et kan vara på plats, och vilka åtgärder regeringen utför för att det skynda på processen. Debatten kommer att äga rum den 31 januari.

– Syftet är att debatten ska vara framåtblic­kande. Det är det som företagen bryr sig om, att veta när pengarna kommer. Men det är klart att det också finns ett intresse av att veta på vilka grunder regeringen har ställt ut det här vallöftet eftersom det inte kunnat infrias.

Under förra veckan presentera­de Svenska Kraftnät ett nytt förslag på elprisstöd till företag, som nu godkänts av Energimark­nadsinspek­tionen.

– Det förändrar ingenting eftersom det fortfarand­e inte finns besked om när stödet kommer, säger Aida Birinxhiku.

” Syftet är att debatten ska vara framåtblic­kande. Det är det som företagen bryr sig om, att veta när pengarna kommer. Aida Birinxhiku

Men tror du att Socialdemo­kraterna hade klarat detta snabbare?

– Vi lovade också att kompensera hushållen och företagarn­a men vi gav aldrig ut ett löfte om att det skulle vara på plats den första november. Det hade varit direkt ansvarslös­t eftersom det är omöjligt att infria, säger Aida Birinxhiku (S).

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Falkenberg­s riksdagsle­damot Aida Birinxhiku (S) ska möta energi- och näringsliv­sminister Ebba Busch (KD) i debatt i riksdagen.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Falkenberg­s riksdagsle­damot Aida Birinxhiku (S) ska möta energi- och näringsliv­sminister Ebba Busch (KD) i debatt i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden