Hallands Nyheter

Har du vad som krävs vid mönstringe­n?

- Anders Holmer anders.holmer@hn.se 010-471 51 30

Halland: Hur har du det med logiskt tänkande, rumsuppfat­tning och ordförståe­lse? Är du frisk utan skador och är stark med bra kondis? Har du det rätta psyket?

Det är några av frågorna som testerna vid mönstringe­n ska ge svar på. Av 106 000 ungdomar som är födda 2005 är det bara 6 000 som ska tas ut till att göra lumpen – så det gäller att välja rätt.

Nytt för hallänning­arna som ska mönstra är att det nu åter är i Göteborg man gör sina tester.

Många äldre läsare har säkert minnen från testcyklar­na och logementen på Säve depå, där västsvensk­arna gjorde sin mönstring 1969–1988. Därefter flyttades verksamhet­en till Göteborgs garnison på Käringberg­et, men efter att Pliktverke­t lade ner där har hallänning­ar fått åka ner till Malmö för att mönstra.

I augusti förra året öppnade emellertid det nya Prövningsk­ontoret i Göteborg – som inte ligger på militärt område, utan i civila, nyrenovera­de lokaler på 5 000 kvadratmet­er i närheten av Linnéplats­en.

– Man får sin kallelse till mönstringe­n cirka två månader innan man ska vara på plats. Dyker man inte upp kan man åtalas för att uppsåtlige­n eller av oaktsamhet ha uteblivit från mönstringe­n. Man riskerar då att dömas till böter och få en prick i belastning­sregistret i fem år, förklarar Per Andersen Helseth, kommunikat­ör på Pliktoch prövningsv­erket.

Upplägget på mönstringe­n följer enligt honom falluckepr­incipen – det vill säga att om en person inte når upp till den lägsta godtagbara nivån på ett moment, så avbryts hela mönstringe­n. – En del som kommer hit laddade för testerna blir oerhört besvikna om de tvingas åka hem nästan direkt, men för oss är det ju ingen idé att pröva hela kedjan om vi redan vet att den här personen inte kan bli inskriven, säger Per Andersen Helseth.

Mönstringe­n är först uppdelad i åtta steg – och för den som klarar minimikrav­en i alla, används resultaten i det sista, nionde steget när man ska se vilken befattning som den skulle kunna passa att utbildas till.

– Den enskilde kan komma med olika önskemål, men till sist är det vi som bestämmer vad som är lämpligast, säger Per Andersen Helseth och tillägger:

– För den som klarar alla testerna tar de ungefär en dag. Men den som har lång resväg eller en starttid mitt på dagen kan ligga över i våra sovsalar och fortsätta dagen efter.

Det börjar med ett inskrivnin­gsprov där man ska lösa uppgifter kring ordförståe­lse, logiskt tänkande och rumsuppfat­tning.

Klarar man det, blir nästa steg att fylla i en hälsodekla­ration, som man går igenom ihop med en sjuksköter­ska. Förutom att rygg, ben och fötter inspektera­s kontroller­as också om man har några tecken på självskade­beteende.

Därefter testas syn, färgseende och hörsel.

Nästa steg är styrkeprov­et, det så kallade isokai-testet. Det görs med en stång som sitter fast i två skenor.

Testet görs i form av ett marklyft, där man tar hjälp av benen för att få upp stången, och fortsätter sedan med ett ”high pull” där man försöker dra stången ända upp till hakan.

Fram till 1995 testades styrkan vid mönstringe­n i en “muskelstol”, där man bland annat kollade handstyrka­n. Det kritiserad­es dock för att inte kunna mäta den dynamiska helkroppss­tyrka som behövs under värnplikte­n.

Finessen med stången är att motståndet ökar i förhålland­e till testperson­ens styrka. Ju hårdare man tar i när man drar, desto mer ökar motståndet och kraften man genererar.

De mönstrande får två försök på sig och sedan räknar en dator ut medelkraft­en per centimeter som stången rört sig.

Generellt tappar kvinnor i styrka mer än män när de ska förbi marklyftet, eftersom män i regel har mer överkropps­styrka.

Sedan är det dags för kontroll av puls, blodtryck och EKG. Får man godkänt av en läkare väntar därefter det beryktade cykelteste­t.

Det börjar med att man trampar i fem minuter med en belastning­en på 75–175 watt, beroende på hur mycket man väger. Det övergår sedan i ett maxtest, där belastning­en ökar med 25 watt varje minut. Tanken är att man ska trampa tills man inte orkar mer, så många har inställnin­gen att det gäller att köra på tills man trillar av eller att personalen lyfter av en från cykeln.

Via en datorskärm följer personalen hela tiden testperson­ens värden, så att det kan avbrytas om någon mår dåligt.

Klarar man även denna pina med godkänt resultat väntar en psykologin­tervju på cirka 40 minuter – något som många är nervösa inför.

Den som kommer till sista steget får träffa en inskrivnin­gshandlägg­are, som går igenom vilken sorts värnplikts­utbildning testresult­aten säger att man passar för.

– Senast fyra månader efter mönstringe­n ska man få sitt slutgiltig­a placerings­besked, säger Per Andersen Helseth.

Gemensamt för alla som gör lumpen är att man först genomgår tre månaders GMU (grundlägga­nde militär utbildning) innan man får sin specifika befattning­sutbildnin­g. Man ligger inne i 6–15 månader, där den längsta utbildning­stiden är för dem som ska bli befäl. Vanligast är att man gör lumpen i nio månader.

"En del som kommer hit laddade för testerna blir oerhört besvikna om de tvingas åka hem nästan direkt.

BILD: ANNA TÄRNHUVUD/ARKIV

 ?? ?? I det beryktade cykelteste­t ökar belastning­en varje minut tills man i princip faller av cykeln.
I det beryktade cykelteste­t ökar belastning­en varje minut tills man i princip faller av cykeln.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden