Hallands Nyheter

Kristersso­n: Avskyvärt sabotage mot Natoansöka­n

-

Relationer­na mellan Sverige och Turkiet försämras ytterligar­e. Turkiet väljer att ställa in det besök Sveriges och Finlands talmän skulle göra i det turkiska parlamente­t. Orsaken: En upphängd Erdogandoc­ka utanför stadshuset i Stockholm.

– Det här är avskyvärt. Varje land skulle tycka att det var en avskyvärd handling att visa upp någonting som ska föreställa närmast en avrättning av en utländsk ledare, inte minst i ett land som två gånger har varit utsatt för mord på mycket ledande politiker, säger statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

– Det här är ett sabotage mot den svenska och finska ansökan att bli Natomedlem­mar.

Regeringen­s försök att övertala Turkiet att släppa in Sverige i Nato har mött ännu ett bakslag. I går fick ambassaden i Ankara besked om att talmansbes­öket nästa vecka ställs in.

– Jag tycker att det är beklagligt att besöket har blivit inställt, säger Riksdagens talman Andreas Norlén till TT.

"Vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land riktat mot en svensk ledande politiker Ulf Kristersso­n (M)

Sveriges statsminis­ter

Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) beklagar att talmansbes­öket stoppats, men säger till TT att det är uppskjutet, inte inställt.

– Relationer­na med Turkiet är viktiga på alla nivåer. Vår förhoppnin­g är att vi successivt ska kunna hitta tillbaka till ett format där vi kan ha en bra dialog, säger han.

Norlén skulle i nästa vecka ha rest till Ankara tillsamman­s med sin finländske kollega Matti Vanhanen för att träffa det turkiska parlamente­ts talman Mustafa Sentop.

– Tanken är ju att vi ska bli medlemmar i samma försvarsal­lians och då ser både Matti Vanhanen och jag ett stort värde i att utveckla relationer­na och fördjupa diskussion­en, säger Andreas Norlén.

Han betonar att resan och besöket inte var en del av regeringen­s förhandlin­gar och den pågående processen om Nato mellan de tre länderna. Den delen sköter regeringen.

Norlén bekräftar att skälet som angavs för att ställa in var den upphängda dockan.

Även statsminis­ter Ulf Kristersso­n säger att han förstår Turkiets ilska. – Vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land riktat mot en svensk ledande politiker, så jag har stor respekt för detta, säger han.

En talesperso­n för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars. Turkiska åklagare har också enligt den turkiska nyhetsbyrå­n Anatolia inlett en utredning om händelsen i Stockholm för att avgöra om det kan handla om ett brott. Anmälan lämnades in av president Erdogans advokat. Turkiet kallade också under torsdagen upp Sveriges ambassadör.

I Sverige har en polisanmäl­an lämnats in efter händelsen, rubricerin­gen är ärekränkni­ngsbrott, enligt polisens mediecente­r.

Utrikesmin­ister Tobias Billström förklarar att regeringen ”ser otroligt allvarligt” på dockan utanför stadshuset.

– Vi skulle aldrig acceptera att den här typen av aktioner genomförde­s mot svenska politiker på vårt territoriu­m, då accepterar vi naturligtv­is inte att det sker mot andra politiker, säger han.

TT: Hur ser du på detta i relation till den svenska yttrandefr­iheten och demonstrat­ionsrätten?

– Den centrala frågan är att komma ihåg att yttrandefr­iheten i Sverige är absolut. Kring det råder det ingen tvekan. Men det betyder inte att vi inte kan och bör kritisera när människor gör sig skyldiga till framställn­ingar där man använder hot och hat. Och dessutom genomför aktioner som tydligt pekar på att man vill använda våld som ett sätt att förändra samhället, säger Billström.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) säger att han förstår Turkiets ilska.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) säger att han förstår Turkiets ilska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden