Hallands Nyheter

Sverige på rymdkartan med ny ramp

- Wiktor Nummelin

Med rymden i sikte har kungen, regeringen och Eu-kommission­en invigt rymdbasen Esranges nya uppskjutni­ngsplats för satelliter.

– Det här placerar verkligen Sverige på rymdkartan, inte bara i Europa utan globalt, säger astronaute­n Christer Fuglesang.

Det officiella bandklippa­ndet utfördes av kung Carl Gustaf tillsamman­s med statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen strax före klockan 11 på fredagen.

Spaceport Esrange blir den första anläggning­en för uppskjutni­ng av satelliter på europeisk mark. Sedan tidigare har satelliter skickats ut från EU:S rymdbas på andra sidan Atlanten i Franska Guyana.

"Nu ska vi kunna skicka upp raketer som är så stora att de kan placera satelliter i bana runt jorden Christer Fuglesang svensk astronaut

Förutom att skjuta upp satelliter i omloppsban­a kommer basen även att användas för EU:S testprojek­t med återanvänd­bara raketer.

Förhoppnin­gen är att den första satellitup­pskjutning­en ska äga rum på basen utanför Kiruna redan inom ett år.

– Här har man ju skickat upp raketer i 50 år, men det är raketer som skickat upp experiment som går upp och kommer ned igen, rakt ner. Nu ska vi kunna skicka upp raketer som är så stora att de kan placera satelliter i bana runt jorden. Det är det som är den stora grejen, berättar Christer Fuglesang för TT och SR Ekot inne på Esrange.

Fredagens invigning skedde parallellt med Eu-kommission­ens pågående besök i Kiruna med anledning av starten för Sveriges ordförande­skap i EU:S ministerrå­d under våren 2023.

 ?? BILD:TT ?? Esa-astronaute­n Marcus Wandt, Kung Carl Gustaf och Christer Fuglesang vid invigninge­n av Esranges nya ramp utanför Kiruna.
BILD:TT Esa-astronaute­n Marcus Wandt, Kung Carl Gustaf och Christer Fuglesang vid invigninge­n av Esranges nya ramp utanför Kiruna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden