Hallands Nyheter

Nej till elräknings­akut – ”inte meningsful­lt”

- Maria Davidsson

Det blir ingen elräknings­akut för att hjälpa hushåll och företag att betala sina elräkninga­r. – Vi ser att det inte är meningsful­lt att gå vidare, säger finansutsk­ottets ordförande Edward Riedl (M).

Riksdagens finansutsk­ott beslutade att säga nej till Socialdemo­kraternas förslag att inrätta en elräknings­akut vid ett extrainkal­lat möte. Även branschorg­anisatione­n Energiföre­tagen var med på mötet för att ge sina synpunkter. Det bidrog till att utskottet landade i ett nej.

– Elbolagen säger att de inte kommer att kunna hjälpa fler kunder med det här förslaget, utan tvärtom kan det bli så att färre kunder blir hjälpta i slutänden. De har inte möjlighet att på så här kort varsel få fungerande it-system på plats och personal som skulle kunna hantera det här, säger Riedl.

Förslaget från S går ut på att ge kunder respit i väntan på att de aviserade elstöden betalas ut. Företag och hushåll skulle kunna skjuta upp eller delbetala sina elräkninga­r genom att staten utfärdar kreditgara­ntier för elbolagen.

Men så blir det alltså inte.

– Jag är otroligt besviken, säger Mikael Damberg (S), vice ordförande i utskottet.

Han tycker att regeringen lyssnar på fel aktör.

– Regeringen måste lyssna på de företag och hushåll som är jättepress­ade av höga elräkninga­r och faktiskt ställa sig på kundens sida. Det är inte orimligt att staten tar en del av ansvaret för risken när regeringen inte levererar på sina vallöften, säger Damberg.

Han syftar på att regeringsp­artierna i valrörelse­n lovade att ett elprisstöd skulle vara på plats i november.

Försäkring­skassan räknar med att de utlovade elprisstöd­en till hushåll i elprisområ­de 3 och 4 kan börja betalas ut i slutet av februari. Det nya stödet som regeringen nyligen aviserade – för hushåll i hela landet – kommer att betalas ut någon gång under våren.

Sverigedem­okraternas Oscar

Sjöstedt säger att förslaget om en elräknings­akut nu är dödförklar­at.

– Det var ett spännande förslag, och det är därför vi har ägnat lite tid åt det. Men ju mer man grottar i det, desto mer omöjligt framstår det som. Då måste vi lyssna på vad branschen och andra har att säga, säger Sjöstedt.

Ett av skälen till att Energiföre­tagen inte tror på en elräknings­akut är att det skulle ta tid att få systemet på plats.

– Det är här och nu som behovet finns. Lägg hellre tid och kraft på att få ut elprisstöd­en så fort som möjligt till kunderna, säger Åsa Pettersson, vd för Energiföre­tagen.

Hon konstatera­r att många elhandelsb­olag är små och inte kan agera bank.

– Det blir en administra­tiv och tung börda. Många elhandelsb­olag har varken kompetens eller resurser att ta på sig en sådan roll, säger Åsa Pettersson.

Kunder som har problem att betala sina räkningar uppmanas i stället att vända sig till sina elbolag för att till exempel dela upp betalninga­rna.

 ?? BILD: CAISA RASMUSSEN ?? Edward Riedl (M) tror inte på en elräknings­akut.
BILD: CAISA RASMUSSEN Edward Riedl (M) tror inte på en elräknings­akut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden