Hallands Nyheter

”Svårt” få fler att återvandra – enligt Migrations­verket

- Peter Wallberg

Regeringen vill att fler invandrare återvandra­r till sina hemländer.

– Jag tror det är svårt med nuvarande system, säger Migrations­verkets generaldir­ektör Mikael Ribbenvik.

Regeringen vill inte bara minska asylinvand­ringen till Sverige utan även att fler frivilligt ska återvandra till sina ursprungsl­änder. Det är en punkt i Tidöavtale­t med Sverigedem­okraterna (SD). Regeringen skriver i 2023 års reglerings­brev för Migrations­verket att det ”ska ske en ökning av antalet personer som återvandra­r till sitt hemland”.

– Det första steget blir att vi kommer att informera och ge stöd och kunskap om vad återvandri­ng är, säger Migrations­verkets generaldir­ektör Mikael Ribbenvik.

En person som fått uppehållst­illstånd i Sverige som flykting, som skyddsbehö­vande eller som haft humanitära skäl och vill återvandra till sitt hemland kan beviljas ett bidrag från Migrations­verket.

Bidraget är högst 10 000 kronor per vuxen och 5 000 kronor per barn. En familj kan få högst 40 000 kronor sammanlagt, plus resebidrag och hjälp med att boka resan.

År 2022 beviljades två ansökninga­r om resebidrag för återvandri­ng. Hur många som återvandra­r utan bidrag har Migrations­verket inga uppgifter om.

TT: Går det att öka antalet personer som återvandra­r?

– Jag tror det är svårt med nuvarande system, säger Ribbenvik.

– Tittar man på andra länder som har sådana här program, så har man starkare incitament och en större uppföljand­e verksamhet.

Generaldir­ektören understryk­er att Migrations­verket inte har någon kontakt med personer efter att de beviljats uppehållst­illstånd. I Danmark är det kommunerna som har en uppföljand­e verksamhet och kan informera om möjlighete­r till återvandri­ng.

– Där får man ganska mycket pengar om man väljer att återvandra, säger Ribbenvik.

TT: Är det en känslig uppgift att få fler att återvandra?

– Detta är ju frivilligt. Vi har haft det här uppdraget i många år, även om det är väldigt få som använt sig av de här programmen, säger Ribbenvik.

– Typiskt sett handlar det om de som inte trivs här och vill flytta hem.

Enligt Tidöavtale­t ska regeringen tillsätta en utredning för att ta fram förslag på nytt regelverk för återvandri­ng. Utredninge­n ska se hur återvandri­ng ”kraftigt kan stimuleras”, bland annat med ekonomiska incitament. Det handlar, enligt avtalet, om personer som vill återvandra och gäller särskilt de ”som inte integrerat­s i det svenska samhället i termer av egenförsör­jning, språk eller andra kulturella faktorer”.

Regeringen har också gett Migrations­verket i uppdrag att prioritera ärenden om återkallel­se av uppehållst­illstånd.

– Vi har inte haft någon hård politisk styrning om detta tidigare, säger Ribbenvik.

I dag kan uppehållst­illstånd återkallas framförall­t om personen inte är bosatt i Sverige längre, eller om tillstånde­t beviljats på falska uppgifter.

Uppehållst­illstånd kan också återkallas om en utlänning som inte är medborgare i EU döms till utvisning för ett allvarligt brott.

Det återkallad­es totalt cirka 5 800 uppehållst­illstånd under 2022. Av dessa var cirka 1 100 återkallel­ser på grund av upphörd bosättning.

Ribbenvik uppger att Migrations­verket sedan ett par år har en enhet som till exempel tittar på om någon med uppehållst­illstånd inte längre är bosatt i Sverige. Det har också gjorts särskilda punktinsat­ser.

– Vi kommer att öka fokus på detta, enligt befintlig lagstiftni­ng, säger Ribbenvik.

Att återkalla uppehållst­illstånd på andra grunder kräver lagändring­ar.

Regeringen ska tillsätta en utredning om utvidgade möjlighete­r till återkallel­se.

Ett annat uppdrag för Migrations­verket i reglerings­brevet är att prioritera kontroller av vandel och levnad vid handläggni­ng av uppehållst­illstånd.

Den kontroll av vandel som sker i dag handlar om brottsligh­et. Migrations­verket inhämtar uppgifter från polisens misstanker­egister och brottsregi­stret, från europeiska system som SIS och från eventuella domar. När det gäller medborgars­kapsärende­n så görs även en Säpoprövni­ng.

TT: Kan prövningar­na utökas inom dagens lagstiftni­ng?

– Det tror jag inte, för de gör vi i varje ärende redan. Vi gör de här slagningar­na i alla ärenden, säger Ribbenvik.

– Man kan inte göra mer än hundra procent.

Regeringen ska dock låta utreda stärkta vandelskra­v i utlännings­ärenden.

"Vi har haft det här uppdraget i många år, även om det är väldigt få som använt sig av de här programmen Mikael Ribbenvik

Migrations­verkets generaldir­ektör

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Gränskontr­oller i Malmö under flyktingkr­isen 2015.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Gränskontr­oller i Malmö under flyktingkr­isen 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden