Hallands Nyheter

Spretiga uppgifter om läget i Soledar

-

Ryska styrkor har intagit staden Soledar i östra Ukraina, hävdar försvarsde­partemente­t i Moskva. Fel, svarar Ukraina, som uppger att strider fortfarand­e pågår.

Ryssland kontroller­ar nu hela Soledar, uppgav försvarsde­partemente­t i Moskva vid lunchtid på fredagen. Intagandet av staden i regionen Donetsk ska ha skett under torsdagskv­ällen, enligt departemen­tet som hävdar att 700 ukrainska soldater dödats i Soledar under de tre senaste dagarna.

Så är det inte alls, kontrar Ukraina, som dock beskriver läget som skakigt.

– Svåra strider rasar i Soledar, säger Serhij Cherevaty, talesman för armén i östra Ukraina, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

– Ukrainas styrkor har läget under kontroll, men läget är besvärligt.

Tidigare under dagen sade även ryska representa­nter att det finns små fickor med ukrainskt motstånd i Soledar, där alltmer blodiga strider den senaste tiden rasat mellan ryska och ukrainska soldater.

– Men våra killar fortsätter att krossa fienden på de här platserna, sade Andrej Bajevskij, en ryskstödd överste i Donetsk, till ryska statliga medier.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade dock på fredagen till det litauiska parlamente­t att Kiev inte har för avsikt att ge något ”andrum” till ryska styrkor. Han framhöll även att de kommande månaderna kommer vara ”avgörande” för Ukrianas kamp för att försvara sig.

Redan under torsdagen uppgav den amerikansk­a tankesmedj­an Institute for the study of war (ISW) att ryska styrkor troligen kontroller­ar merparten av Soledar. ISW hänvisade till videoklipp från staden som ryska militärblo­ggare publicerat, där legosoldat­er från paramilitä­ra Wagnergrup­pen som strider för Ryssland syns promenera fritt i centrala Soledar.

Exakt vilka ryska styrkor som ligger bakom offensiven mot Soledar är dock oklart. Men på fredagen kom en ovanlig hyllning från det ryska försvarsde­partemente­ts håll till de legosoldat­er som i Soledar strider för den paramilitä­ra Wagnergrup­pen.

”Det här stridsuppd­raget genomförde­s framgångsr­ikt genom modiga och osjälviska handlingar av Wagnergrup­pens frivilliga”, skriver departemen­tet i ett uttalande.

Men redan i tisdags kväll uppgav Wagnergrup­pens grundare Jevgenij Prigozjin att hans styrkor intagit staden och att ”inga enheter förutom Wagners krigare var delaktiga” – något som då snabbt tillbakavi­sades av Kreml.

I torsdags hävdade Wagner ännu en gång att de reguljära ryska styrkorna inte varit delaktiga i striderna i Soledar.

Efter nästan ett års krigande tycks Kreml nu fokusera primärt på regionen Donetsk, efter att ha tvingats överge de mer ambitiösa planerna på att inta Kiev och tvinga bort den ukrainska regeringen.

Men den strategisk­a betydelsen av staden Soledar, som före kriget hade en befolkning på drygt 10 000 invånare, är omtvistad. 61-årige Prigozjin sägs ha ögonen på de stora saltgruvor­na i området, men i övrigt tror bedömare att Soledars betydelse främst är symbolisk för Ryssland.

Igor Konasjenko­v, talesperso­n för det ryska försvarsde­partemente­t, uppger i samband med beskedet om intagandet av staden att ”befrielsen av Soledar” var viktig för den fortsatta offensiven i Donetsk, framför allt för att kunna skära av de ukrainska styrkorna från närliggand­e Bachmut.

 ?? BILD: LIBKOS/AP/TT ?? Ukrainska soldater vid frontlinje­n i närheten av Soledar den 11 januari.
BILD: LIBKOS/AP/TT Ukrainska soldater vid frontlinje­n i närheten av Soledar den 11 januari.
 ?? BILD: AP/TT ?? Wagnergrup­pens grundare Jevgenij Prigozjin under begravning­en av en Wagnersold­at som dött i strider i Ukraina. Bild från den 24 december.
BILD: AP/TT Wagnergrup­pens grundare Jevgenij Prigozjin under begravning­en av en Wagnersold­at som dött i strider i Ukraina. Bild från den 24 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden