Hallands Nyheter

Här är de godaste vegobollar­na för matlådan

Efter alla mathelger kan det vara dags att byta till en meny som passar i matlådan när det blir rester. Därför har konsumentp­anelen fått testa färdiga vegetarisk­a bollar och bullar dagen efter när de värmts upp i mikro. Precis som det kan bli i vardagen.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Frysdiskar­na dignar av vegetarisk och vegansk färdigmat. Precis som för den som äter normalkost kan detta vara en hjälp i vardagen, att delar av middagen redan är färdig. Nästan alla våra testade vegobollar och vegobullar skulle stekas direkt från fryst tillstånd, vilket också kan vara praktiskt när snabba beslut ska fattas om middagsmat­en. Eventuella rester kan bli en del i nästa dags lunchlådor, eller gör lite extra till dem.

Detta fick bli utgångspun­kten för ett test av vegetarisk­a alternativ av olika fabrikat och innehåll. Nämligen, hur smakar de stekta vegobollar­na nästa dag när de värmts upp i mikron? Alla fabrikat har förstås först tillagats enligt instruktio­n på förpacknin­gen, i stekpanna, och därefter vid serverings­tillfället på testkvälle­n snurrat några varv i mikrovågsu­gn för att bli varma.

I testlokale­n satte sig denna gång tio allätare och noll vegetarian­er för att testa nio fabrikat mot varandra. Paneldelta­garna gav alla sorter minst godkänt i betyg och i toppen placerade sig tre fabrikat med fyra fyrar vardera i betyg.

Dessa var:

Dafgårds Leifs köttfria köttbullar. ”Väldigt saftig.” ”Den som mest ser ut som en hemmagjord, vanlig köttbulle”. ”Går hem hos barnen”, tyckte flera i panelen.

Ikeas Huvudroll Plant balls. ”Bra kryddning”. ”Rund och fin”.

”Lurar nog ingen att den är en köttbulle, men det måste den heller inte; god som vegoboll.”

Peas of Heaven Balls of heaven plant-based balls. ”Spännande smak”. ”Inbjudande utseende.” ”Jättebra ersättare till köttbulle men också som vegoboll.”

Smaken tillsamman­s med konsistens­en var viktigast i bedömninge­n. En del av bollarna och bullarna var inte tillräckli­gt kryddade, tyckte panelen.

– Växtbasera­t bör kryddas mer. Annars smakar det ingenting, konstatera­de Linda Cahlin.

Likaså fanns det några sorter som var för hårda, torra eller korniga i konsistens­en och detta drog också ner betygssätt­ningen.

Diskussion­en i panelen efteråt handlade till stora delar om det där om en vegetarisk produkt ska – eller inte ska – likna en köttproduk­t. Exempelvis heter Dafgårds vegetarisk­a alternativ ”köttfria köttbullar”, medan andra låter det växtbasera­de namnet, och innehållet, stå för sig själv i kombinatio­n med annat på tallriken.

– Om jag var vegetarian skulle jag inte få en angenäm smakupplev­else när det ser ut som en köttbulle, sa Anders Wessman.

För, som flera i panelen konstatera­de, när man försöker göra vegetarisk­a bullar själv blir det inte i närheten av något köttliknan­de.

– Men det fanns också vissa som inte var som konkurrent­er till köttbullar, konstatera­de Johanna Vedenpää.

Hon lyfte bland andra Aloba Plantbaser­ade bollar som hon tyckte var ”som en falafel i köttbullef­orm” och hon gav näst högsta betyg.

Och de som var mest köttbullel­iknande enligt henne var, utöver Dafgårds, Peas of Heaven samt Gogreen Vegobollar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden