Hallands Nyheter

André Myhrer njuter av sin nya tillvaro

Efter en lång karriär som alpin skidåkare med hård träning och många tävlingar ägnar sig André Myhrer nu åt familjen och det nya huset. Fortfarand­e spelar musiken en viktig roll i hans liv. Det har den alltid gjort.

- Lisa Wallstöm

Första gången vi hörs på telefon står förre slalomstjä­rnan André Myhrer och hugger ved utanför nybygget i Bergsjö norr om Hudiksvall. Andra gången, ett par veckor senare, har han en rörmokare på besök eftersom bergvärmep­umpen krånglar.

Alltid är det något när man är husägare och eftersom André Myhrer har varit med och byggt huset från grunden har han haft händerna fulla.

– Jag gillar att bygga och skapa saker och det är jätteintre­ssant att vara delaktig i att skissa, gjuta, sätta upp väggar och allt sådant. Jag har aldrig varit rädd för att prova på, och så har jag lärt mig längs vägen.

När han var barn hade mormor och morfar en sommarstug­a på samma tomt. Stugan är nu riven. André Myhrers bygge är än så länge ett fritidshus, men så småningom vill familjen flytta hit från Hudiksvall.

Han har en ganska annorlunda tillvaro i dag jämfört med för några år sedan. Han ägnar tiden åt familjen och huset och passar på att ta en välförtjän­t paus från andra jobb. Förr var det tävling, träning, resor och en ständig koll på den fysiska formen.

– Det jag kan sakna med tävlandet är det där tydliga och inrutade från att man klev upp till att man gick och la sig. Och pirret förstås, att stå vid starten och veta: Jag gjort allt jag kunnat, och vara redo att kasta sig ut.

Men den extrema träningen, liksom den ständiga pressen på sig själv, är skön att slippa. Satsningen gav hur som helst resultat: André Myhrer har en olympisk guldmedalj och en i brons. Han har stått på prispallen i världscupe­n 28 gånger och blivit svensk mästare tolv säsonger. Bland annat. Var har du dina medaljer?

– Ja du, rätt många är nog nedstoppad­e i kartonger i förrådet. Men de finaste ligger i ett glasskåp hemma i Hudiksvall. De kanske förtjänar en plats här i huset en vacker dag.

Efter att ha börjat åka skidor som barn i klubben hemma i Bergsjö insåg han mer och mer hur roligt det var. Så småningom konkurrera­de utförsåkni­ngen ut de andra sporterna han höll på med.

Han fann stor glädje i att träna tillsamman­s med de andra åkarna, men det som också lockade var farten när han kastade sig nedför backen och kände snön försvinna bakom skidorna.

– Thomas Fogdö var den stora idolen för mig på den tiden.

Långt senare, år 2020, var André Myhrer 37 år och hade bestämt sig för att avsluta karriären. Den sista tävlingen skulle bli den i Kranjska Gora i Slovenien mot slutet av säsongen. Formen var på väg tillbaka efter en tillfällig svacka och han såg fram emot en bra placering i sitt livs sista satsning.

Men så kom coronapand­emin. Tävlingar började ställas in och det blev aldrig någon start i Slovenien. André Myhrers sista tävling blev i stället den i franska Chamonix tidigare på året. Men det visste han inte då. Där kom han på nionde plats.

– Jag kan fortfarand­e gräma mig över att det blev ett märkligt slut. Men värre saker har hänt.

Nu tar han en dag i taget. Det finns lite planer inför framtiden men inget som är riktigt klart än. Under tiden har han passat på att tacka ja till lite tv-framträdan­den. I höstas var han med i ”Doobidoo”, och dessförinn­an i ”Hela kändis-sverige bakar” och i ”Mästarnas mästare” – den senare vann han överlägset.

Och så är det musiken förstås. Den har alltid varit viktigt för André Myhrer.

– Den har varit en frizon i en pressad och kravfylld vardag. Musiken är en bra ventil. När jag spelar gitarr tänker jag inte på något annat, då är jag där och då.

Under åren har han framträtt med bandet Segertåget på afterski och på fester. Ofta har gitarren också funnits med på de otaliga tävlingsre­sorna världen runt. Hemma har han flera stycken, både akustiska och elektriska, och mest gillar han att kräma på förstärkar­en ordentligt.

– Alla andra tycker inte det är lika roligt, så jag får välja mina tillfällen, säger han med ett skratt.

"Jag kan fortfarand­e gräma mig över att det blev ett märkligt slut. Men värre saker har hänt,

 ?? ?? André Myhrers sista tävling var i Chamonix 2020. I dag ägnar han sig åt sitt nya hus.
André Myhrers sista tävling var i Chamonix 2020. I dag ägnar han sig åt sitt nya hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden