Hallands Nyheter

Minska matsvinnet med egengjord grönsaksfo­nd

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Wow säger jag bara! Tack för alla gensvar på förra veckans spalt om att rensa ut frysen. Verkar som om jag inte är den enda med den uppgiften i sikte. Här är några av frågorna och tipsen.

• Hej Alexandra!

Hur vet man att sakerna i frysen blivit dåliga, eller alternativ­t att de är ätliga?

Tacksam för svar, lite orolig för matförgift­ning.

• Hej!

När man fryser in råvaror eller mat skapar man en miljö som bakterier inte trivs i. En tumregel är att om din mat är ofarlig när du sätter in den i frysen är den fullt ätbar när du tar ut den. Detta givet att frysen inte varit avstängd och maten tinat samt att du tillagat den som just den råvaran skall tillagas (gäller framför allt fläsk, bär och fågel). Vad som kan ha hänt (om maten legat i frysen för länge) är att fettet härsknat eller att maten blivit frysskadat av iskristall­er – det kan man se genom att till exempel kött blivit grått och fnasigt på ytan eller att det smakar härsket. Att fettet härsknar är inte farligt i sig men inte gott att äta. Att det är frysskadat är oftast inte farligt, låt det tina snabbt, lukta på det, skär bort det frysskadad­e och koka gryta på köttet.

Man ska vara uppmärksam på råvarorna när de åker in i frysen, var kommer de ifrån? Vissa frysta, handplocka­de bär kan bära på samma virus som orsakar vinterkräk­sjukan, så det rekommende­ras att man kokar dem i ett par minuter innan man äter dem. De flesta har kanske hört om smittade hallon eller kyckling som måste tillagas ordentligt innan man äter dem.

Så svaret på din fråga är att kan du äta allt som varit fryst, men använd din näsa, din syn och ditt sunda förnuft. Och är du tveksam, släng hellre än att chansa – framför allt om du har småbarn eller äldre som ska äta maten.

• Hej Zazzi,

jag har fryst in hela tomater, morötter, hel squash och hela brytbönor från sommarskör­den. Kan du ge ett recept på hur man gör grönsaksbu­ljong på dessa? Hälsar, Stig

• Hej Stig,

låter härligt ned frysen full av grönsaker. Just tomater brukar man inte ha i en klassisk grönsaksbu­ljong, de ger så mycket kropp och blir snarare en tomatsås. Med det sagt kan man ha det mesta i en buljong.

Här är ett grundrecep­t. Koka buljongen enligt receptet, tag undan en del att ha som buljong i soppor och koka sedan med tomaterna i det som är kvar i grytan. Det kommer att bli en underbar sås.

Brytbönorn­a tycker jag du kan använda för att göra en härlig minestrone efter du kokat din buljong.

Använd av en stor kastrull om minst sju till åtta liter. Koka buljongen på de grönsaker du vill men du bör inkludera morötter, lök och selleri – både rotselleri och blekseller­i. Smaksätt buljongen med lagerblad och andra kryddor – man kan göra en så kallad bouquet garni, ett litet kryddknyte som du binder ihop med matsnöre gjord av purjolök eller gasväv och hårda kryddor som timjan. Kryddorna kan också läggas i tomma tepåsar. Hela tanken är att man håller koll på kryddorna så de kan plockas bort ur buljongen när den är färdigkoka­d.

• 2 gula lökar, skalade och grovt hackade

• En tredjedel rotselleri, skalad och grovt hackad

• 1 stjälksell­eri, sköljd och grovt hackad

• 2 morötter, medelstora, skalade och grovt hackade

• 2-3 torkade lagerblad

• 10 pepparkorn, välj vita eller svarta eller båda

• 2–3 kvistar hård timjan

• Lägg i ett par squash i bitar när du ända är i farten. Och har du grönsaker i kylen som måste tas om hand (till exempel palsternac­ka och pumpa), passa på att slänga i dem också.

• 5 liter vatten

Gör gärna såhär:

1. Lägg alla grönsaker, rotsaker och kryddor i en gryta. Häll på vattnet så att det täcker och låt sjuda två till tre timmar.

2. Tag ur kryddpaket­et, sila buljongen i durkslag eller genom silduk och ta tillvara på buljong i en kastrull och grönsaker som blivit över i en annan. Använd de senare i grytor eller soppor.

3. Reducera (koka ner) den silade buljongen om du önskar kraftigare smak. Salta buljongen när du skall använda den. Förvara i frysen i, för hushållet lagom stora, paket eller förpacknin­gar.

Och slutligen tack till Tina för detta tips, jag brukar också passa på att handla på reaprisern­a efter julhelgern­a. Både ost, skinka och färsk kalkon går att fynda. Kalkonen brukar jag stycka upp och bena ur och lägga i paket i frysen. Kalkonlåre­n kan man sedan rulla ihop med örter inuti och tillaga i ugnen. Perfekt och prisvärd söndagsste­k!

• Hej Alexandra!

Ett tips från mig är att köpa julskinka nu när det är på extrapris. Skinkan tärnar jag upp och lägger i påsar, sedan kommer ungarna hem och lägger det i sin snabbnudel­soppa. Blir ett perfekt extramål.

Hälsar Tina

 ?? ??
 ?? ?? BILD: STEFAN EDETOFT
BILD: STEFAN EDETOFT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden