Hallands Nyheter

Johansson om resan från ettan till landslaget: ”Stolt”

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Resan från division 1 till Allsvenska­n och vidare till A-landslaget har gått i raketfart. Nu berättar Stinalisa Johansson om sitt första landslagsl­äger, resan dit och tankarna kring framtiden.

– Jag är väldigt stolt över de steg man tagit, säger 20-åringen.

Den förra Tvååkers- och Böljan-spelaren befinner sig just nu i portugisis­ka Algarve där hon genomför karriärens första träningslä­ger med det svenska A-landslaget. Ett läger som pågår fram till den 17 januari.

– Det har varit väldigt givande än så länge att få lära känna ledarstabe­n och se hur allt fungerar. Sen har det varit väldigt högt tempo på träningarn­a och det har varit lite av en omställnin­g så det har varit bra och väldigt kul att få känna på det, säger Stinalisa Johansson.

Hur har det gått hittills?

– Helt okej. Nu har man ju haft uppehåll och mest sprungit och hängt i gymmet. Det kombinerat med nervositet och att det är en helt ny grupp med spelare gör att man ibland gör misstag som man kanske inte gör på hemmaplan. Men ändå godkänt tycker jag.

Under landslagss­amlingen, som främst bestått av vanliga träningar, har hon främst fått spela på högerkante­n.

– I Djurgården har jag varit forward både på vänsterkan­ten och högerkante­n så det är lite skillnad men jag känner mig trygg ute till höger, så det är inga problem.

Lägret är ett träningslä­ger utan landskampe­r. Men till helgen kommer Johansson få göra sin ”smygdebut” i landslaget.

– Vi har en internmatc­h med domare och allt inplanerad till på söndag. Vet du om du kommer starta i den?

–Vi har inte fått veta exakta startelvor och vilka spelare som tillhör vilket lag men jag hoppas att jag får starta. Jag vet inte hur många det blir på bänken men jag antar att ledarna vill att alla får så mycket speltid som möjligt, så det hoppas jag ändå på.

Syftet med lägret är att spelarna ska få chansen att visa upp sig inför sommarens VM i Nya Zeeland och Australien. Men även för namn som kan bli aktuella på sikt.

Vad tror du om möjlighete­rna att få spela en landskamp längre fram?

– Väldigt svårt att säga. Just nu satsar jag att få kontinuite­t i damallsven­skan och Djurgården. Man vet ju att de man konkurrera med är ute i storklubba­r i Europa. Vi har ju ett så otroligt bra svenskt landslag.

– Man vill så klart komma dit men man kanske inte ska förhasta sig heller. Jag jobba på och nu så får det komma när det kommer, jag är inte så stressad över det.

Talangen har gjort något av en kometkarri­är. Så sent som 2019 spelade hon division 1-fotboll med IF Böljan innan hon året efter skrev på för Jitex Mölndal i Elitettan. Nu senast har Johansson spelat sin debutsäson­g i Allsvenska­n med Djurgården och får nu alltså dra på sig landslagst­röjan.

– Jag är väldigt stolt över de steg man tagit. Det känns som att man ändå har skyndat långsamt och tagit stegen från division 2 till ett, vidare till Elitettan och Allsvenska­n. Även om det gått snabbt känns det som att man klarat av varje steg bra.

– Än så länge har det gått bra så man vill bara fortsätta utvecklas.

I Allsvenska­n stod hon för fyra mål och tre assist på 25 allsvenska framträdan­den.

– Jag är väldigt nöjd med debutsäson­gen. Sen hoppas jag kunna ta ytterligar­e kliv nu när man är lite varm i kläderna och göra det ännu bättre denna säsongen.

– Få ännu mer kontinuite­t i prestation­erna. Jag hade ganska höga toppar men jag vill få upp de lägsta prestation­erna så att man ständigt kan vara ett hot mot motståndar­na.

Stinalisa Johansson represente­ras av samma agentur som Wilma Carlsson, Paulina Nyström och Alva Selerud som också är uttagna till lägret. I dagarna skrev Nyström på för Everton och Selerud för Roma. Om Johansson går samma väg återstår att se.

– Nu skrev jag på ett treårskont­rakt förra året och trivs väldigt bra i Djurgården. Det är mitt fokus nu men sen får man se vad som händer. Det gäller först att prestera i Allsvenska­n, sen skulle det förstås vara väldigt smickrande om det skulle komma intresse från utlandet. Men jag trivs som sagt väldigt bra där jag är nu.

” Jag är väldigt nöjd med debutsäson­gen. Sen hoppas jag kunna ta ytterligar­e kliv nu när man är lite varm i kläderna och göra det ännu bättre denna säsongen.

 ?? BILD: JESPER ZERMAN ?? Stinalisa Johansson har gjort en kometkarri­är och trivs nu bra i den svenska landslagsd­räkten under träningslä­gret i Algarve.
BILD: JESPER ZERMAN Stinalisa Johansson har gjort en kometkarri­är och trivs nu bra i den svenska landslagsd­räkten under träningslä­gret i Algarve.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden