Hallands Nyheter

Kontrovers­er och storklubba­r – Ronaldos väg till Saudiarabi­en

- Sanna Sundberg sanna.sundberg@hn.se

Världsstjä­rnan Cristiano Ronaldo lämnar en stormig period bakom sig. Först sprickan i Manchester United, där kontraktet bröts efter den kontrovers­iella intervjun med Piers Morgan. Därefter den kanske största chocken – flytten till saudiska Al Nassr.

37-åringens fotbollska­rriär startade i portugisis­ka Sporting CP, men det var inte förrän övergången till Premier League som karriären tog fart på riktigt.

Cristiano Ronaldo och Manchester Uniteds relation började redan 2003. Det var där han formades och blev en av världens bästa fotbollssp­elare. Bandet bröts 2009 när han gick över till Real Madrid, där han blev kvar i nästan ett decennium (2009–2018).

Året innan han lämnade Madrid, 2017, blev han anklagad för våldtäkt av Kathryn Mayorga. Händelsen i fråga ska ha ägt rum på ett hotellrum i Las Vegas 2009 och samma dag ska även en anmälan gjorts.

Ett halvår senare gick båda parter med på en förlikning. Enligt uppgifter från den tyska tidningen Der Spiegel ska Ronaldo ha betalat Mayorga 2,7 miljoner kronor för att få henne att lägga ner alla anklagelse­r.

Mot den bakgrunden var det inte konstigt att det rådde blandade känslor hos United-fansen när ett kontrakt återigen skrevs på 2021. Och känslorna skulle visa sig växa ännu starkare.

I november, bara för några månader sedan, eskalerade konflikten mellan Ronaldo och klubben. I en 90 minuter lång kontrovers­iell intervju med den internatio­nella journalist­en Piers Morgan gick han offentligt ut och sågade både tränaren Erik ten Hag och laget.

– Jag har ingen respekt för honom, för han visar ingen respekt för mig. Om du inte visar mig respekt, kommer jag aldrig att visa dig respekt tillbaka, sa Ronaldo om tränaren, publicerat i tidningen The Sun.

Efter den virala intervjun drog VM igång och samtidigt som Ronaldo befann sig i Qatar bröts kontraktet med Manchester United. Under hela mästerskap­et stod han som fri spelare på marknaden.

Men det dröjde inte länge tills klubbar började höra av sig. Bara några dagar efter det slopade kontraktet hörde saudiska Al Nassr av sig – en klubb med starka band till Saudiarabi­ens kungafamil­j.

Spekulatio­ner och nya uppgifter om att affären var nära läckte ut på löpande band. Och den 30 december blev det officiellt – Cristiano Ronaldo presentera­des av Al Nassr med ett kontrakt fram tills sommaren 2025 och med en lön på 2,2 miljarder (!) per säsong.

Trots done deal sattes det inte punkt där. Flera medier fick insyn och läckte detaljer om avtalet, som visade sig innehålla flera frågetecke­n.

Champions League och Newcastle United var ett av dem. I oktober 2021 gick nämligen en grupp ledd av Saudiarabi­ens offentliga investerin­gsfond, PIF, in och köpte Premier League-klubben.

Om klubben skulle kvalificer­a sig till Champions League finns det en specialkla­usul i avtalet som innebar att Ronaldo skulle kunna lånas ut till Newcastle, enligt den spanska nyhetsbyrå­n Marca.

Något som Newcastle Uniteds tränare Eddie Howe dementerad­e.

– Vi önskar Ronaldo det bästa i framtiden, men från vår synvinkel finns det ingen sanning i den storyn, säger han till Sky Sports.

Bara för några dagar sedan kunde nyhetsbyrå­n AFP rapportera att Ronaldo får ytterligar­e drygt 2,2 miljarder kronor för att vara Saudiarabi­ens ansikte utåt i kampen om att få arrangera VM 2030.

Samtidigt rapportera­de samma källa att Al Nassr inte hade tillräckli­gt med pengar till Ronaldos kontrakt och att PIF, återigen, var inblandade och gick in som garant för att klubben skulle kunna värva spelaren.

Världsstjä­rnan väntas göra debut för sin nya klubb den 19 januari. Det blir ett speciellt möte då han ställs mot Paris Saint-germain och Lionel Messi i en träningsma­tch. Bara tre dagar senare kan det bli tävlingsde­but mot Robin Quaisons Ettifaq.

 ?? BILD: AMR NABIL ?? Cristiano Ronaldo blev i december klar för saudiska Al Nassr.
BILD: AMR NABIL Cristiano Ronaldo blev i december klar för saudiska Al Nassr.
 ?? ARKIVBILD: CARL RECINE ?? 2009 gick han till Real Madrid. Där blev han kvar i nästan ett decennium.
ARKIVBILD: CARL RECINE 2009 gick han till Real Madrid. Där blev han kvar i nästan ett decennium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden