Hallands Nyheter

Drömmen om snabba pengar blir en mardröm

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Drama Brighton 4:e gatan

Regi: Levan Koguashvil­i

Med: Levan Tedaishvil­i, Giorgi Tabidze, Nadezhda Mikhalkova, Kakhi Kavsadze, Laura Rekhviashv­ili mfl Georgien mfl, 2021 (90 min) ••••

Georgiansk­e Kakhi (Levan Tedaishvil­i) har ett förflutet som mästare i brottning. Som äldre lever han ett mer stillsamt liv i centrala Tbilisi med fru och schäfer. När brodern spelat bort alla pengar och plötsligt står utan lägenhet försöker Kakhi ordna upp situatione­n.

Därefter reser han över Atlanten till Brooklyn, för att hälsa på sonen Soso. Varningssi­gnaler har kommit från broderns fru Natela, i vars trånga lägenhetsh­us sonen bor. Soso sover inte om nätterna och verkar orolig. Snart uppdagas att läkarstudi­erna bara varit ett luftslott. Istället tar sonen påhugg som flyttarbet­are. Precis som sin farbror har han blivit slav under spelmissbr­uket, och skulden har nu vuxit till ofattbara 14 000 dollar.

Situatione­n är värre än vad pappan kunnat ana. Kakhi är dynamisk, vet att dra nytta av sitt kända ansikte och agerar problemlös­are. Till skillnad från mer cyniska personer i omgivninge­n vill han se det goda i människan. Gemensamma nämnare står att finna – även i de mest förtvivlad­e situatione­r. Det går att förenas i en sång, i en sup eller i kärleken till våra närmaste.

”Brighton 4:e gatan” kunde varit en dussinfilm om migranter på glid i New York, men tvärtom. Filmen sticker ut med den ena starka, oväntade scenen efter den andra. Från introt – där bistert rökande män följer en tv-sänd fotbollsma­tch i en kafeteria i Tbilisi och slagsmål utbryter – till en bisarr kidnappnin­g-scen i Brooklyn som rymmer ett epilepsian­fall, en nackmassag­e, fyllesång och förbrödrin­g.

Fastighete­n som Natela sköter befolkas av en brokig skara georgiansk­e män, som på olika sätt försöker hanka sig fram i sitt nya hemland. Livet som fattig, mer eller mindre papperslös, gestaltas här rått men med avväpnande och varm humor. Desperatio­n föder drömmen om snabba pengar som i sin tur göder spelmissbr­uk och skulder i en ond spiral oavsett var du befinner dig i världen.

Storstadsd­jungeln är inget för godhjärtad­e och från en plats i marginalen är det frestande att svika andra som har det lika knapert som du själv.

Miljöerna fascinerar och tonfallet känns genuint. Såväl Natela som Sosos flickvän Lena framstår dessutom som kvinnor med skinn på näsan, samtidigt som de kämpar på i konstant motvind. Vi kastas mellan hopp och förtvivlan i en berikande humanistis­k hymn – ömsom lågmäld och explosiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden