Hallands Nyheter

Rolf Lassgård bättre än Tom Hanks i rollen som grinig gubbe

- Mats Johnson

Dramakomed­i

A man called Otto

Regi: Marc Forster

Med: Tom Hanks, Mariana Treviño, Rachel Keller, Peter Lawson Jones, Juanita Jennings och Truman Hanks Usa/sverige, 2022 (126 min) •

Griniga gamla gubbar som är självutnäm­nda ordningsmä­n i bostadsomr­åden finns det förmodlige­n i hela världen, ändå känns Fredrik Backmans roman ”En man som heter Ove” typiskt svensk och det gör även Hannes Holms filmatiser­ing, som lyser starkt tack vara spelet från Rolf Lassgård och Bahar Pars.

Nu har det gjorts en amerikansk nyinspelni­ng och då ville Columbia Pictures, med SF som medproduce­nt, ställa en etablerad Hollywoods­tjärna framför kameran så här har vi ”A man called Otto” med Tom Hanks i rollen som Otto Anderson.

Eftersom vi är några miljoner som sett originalfi­lmen (bio eller tv) är förstås frågan vad den här remaken har att tillföra? Inte så värst mycket visar det sig. Jag spanade efter förändring­ar och dessa är som följer: Handlingen utspelas i Philadelph­ia. Ottos nyinflytta­de grannkvinn­a är inte persisk utan kommer från Mexiko, och spelas av Mariana Treviño. Otto äger en Cheva i stället för en Saab. Tillbakabl­ickarna är kortare och tragiken har ersatts av sentimenta­litet.

Det var det hele. Dramaturgi­skt är ”A man called Otto” ”En man som heter Ove” en gång till, scen för scen. I och för sig är inledninge­n när Otto befinner sig i ett byggvaruhu­s och dividerar om längden och priset på ett rep, som han ska använda för att hänga sig med, sarkastisk och inte så dum, problemet är att jag redan sett den scenen och att Lassgård faktiskt är bättre än Hanks i just den här rollen.

Man får försöka glädjas åt små detaljer. Treviño agerar med en smittande entusiasm när hennes rollfigur Marisol gör sitt bästa för att smälta in bland radhusläng­orna samtidigt som hon anstränger sig för att få den konstant buttre Otto på gott humör. I tillbakabl­ickarna spelas Otto av Truman Hanks, som är Tom Hanks son i verkliga livet, och så sjunger Kate Bush ”This woman´s work” på soundtrack­et, som i övrigt är mediokert.

Jag vet inte riktigt. ”A man called Otto” är inte direkt dålig, men fullständi­gt meningslös.

Titta hellre på: ”Griniga gamla gubbar” (Donald Petrie, 1993) ”Forrest Gump” (Robert Zemeckis, 1994) ”En man som heter Ove” (Hannes Holm, 2015)

 ?? BILD: SONY PICTURES ?? Griniga gamla gubbar som agerar kvarterspo­liser finns det gott om – både i Sverige och på andra sidan Atlanten – till exempel i Philadelph­ia där den amerikansk­a versionen av ”En man som heter Ove” utspelar sig. Rolf Lassgårds Ove har här blivit Otto, och spelas av Tom Hanks.
BILD: SONY PICTURES Griniga gamla gubbar som agerar kvarterspo­liser finns det gott om – både i Sverige och på andra sidan Atlanten – till exempel i Philadelph­ia där den amerikansk­a versionen av ”En man som heter Ove” utspelar sig. Rolf Lassgårds Ove har här blivit Otto, och spelas av Tom Hanks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden