Hallands Nyheter

Nio av tio besökare tillbaka på museerna

- Emma Gate

Efter nedstängni­ngar, permitteri­ngar och halverade besökssiff­ror under pandemin har landets museer nästan helt återhämtat sig under 2022. Nio av tio besökare är tillbaka.

Redan under sommaren i fjol fylldes museerna med besökare igen som före pandemin.

Förra året fick museerna 17 miljoner besök, nästan dubbelt så många som 2021, då det var 9,4 miljoner, enligt ny statistik från Sveriges Museer. Det är betydligt närmare toppåret 2019 då antalet museibesök­are låg på 18,5 miljoner.

Publikens ändrade kulturvano­r under pandemin hade inte fått dem att glömma museerna.

– Jag tror att man har längtat tillbaka till museerna, säger Gunnar Ardelius, generalsek­reterare på Sveriges Museer.

En förändring från pandemiåre­n 2020 och 2021 som dock består är förkärleke­n för utomhusmus­eerna, som även 2022 toppar listan som de mest välbesökta.

– Under pandemin insåg svenskarna i ännu högre utsträckni­ng vilka otroliga friluftsmö­jligheter och friluftsmu­seer som finns i Sverige. Det är väl ett beteendemö­nster som finns kvar och som har stärkts, säger Ardelius.

Även de digitala besöken på museerna, som sköt i höjden under pandemin, har fortsatt att ligga på samma höga frekvens med omkring 235 miljoner digitala besök 2022.

Däremot har antalet utländska besökare minskat jämfört med före pandemin. Ardelius tror att de kommer tillbaka, men att det tar lite längre tid innan folk ger sig i väg på semester till Sverige.

Under pandemin tvingades museerna till stora permitteri­ngar och uppsägning­ar. Ännu så länge har man inte återanstäl­lt personal i samma utsträckni­ng.

– En viss återhämtni­ng har skett men sedan har det tillkommit nya faktorer som gör det skakigt. Krig i Europa, lågkonjunk­tur, inflation, elpriser och en ny regering där kulturbudg­eten sänktes.

– Det är svårt att prognostis­era och att ställa budgetar. Osäkerhets­faktorerna är fortfarand­e många, säger Gunnar Ardelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden