Hallands Nyheter

Otippat kul om elak robotflick­a

- Mats Johnson

Komedi/skräck

M3gan

Regi: Gerard Johnstone

Med: Allison Williams, Violet Mcgraw, Brian Jordan Alvarez och Amie Donald USA, 2022 (102 min) • • •

I sociala medier har Chuckys energiska fans anklagat ”M3gan” för att vara ett plagiat på ”Den onda dockan”, och visst finns det en del likheter, men för det första är M3gan en robot och för det andra är detta, till skillnad från de erbarmliga Chuckyrull­arna, en bra film, som gjort succé i USA där filmen drog in budgeten gånger tre i biobiljett­intäkter redan under premiärhel­gen.

Jag hade förväntat mig en renodlad skräckfilm, men ”M3gan”, regisserad av Gerard Johnstone, är något annat, närmare bestämt en otippat kul komedi med ett och annat horrorinsl­ag. Om man vill bli rejält skrämd på bio rekommende­rar jag inte den här filmen utan kommande ”Evil dead rising” (premiär 21 april), men nya ”Evil dead” kan å den andra sidan vara i kraftigast­e laget för de flesta.

Efter en utflippad och nattsvart humoristis­k prolog drar själva handlingen igång. Tekniksnil­let Gemma (Allison Williams), som inte har några intressen utöver jobbet som produktutv­ecklare på ett gigantiskt leksaksför­etag, har fått vårdnaden om sin systerdott­er Cady (Violet Mcgraw). Hon är en sorgdrabba­d, bottenlöst ensam nioårig tjej i akut behov av en bästis. Gemma gör en chansning och kommer hem med sin nya uppfinning M3gan: en kusligt verklighet­strogen robotflick­a som befinner sig på prototypst­adiet. Cady är överlyckli­g, plötsligt har hon fått en kompis att snacka och leka med.

Tyvärr fungerar uppfinning­en inte riktigt som förväntat. Robotflick­an utvecklar artificiel­l intelligen­s och en egen helt fri vilja i raketfart (ungefär som HAL i ”2001”). Ännu ingen fara på taket för hon är bara elak mot de som varit dumma, och då ligger våra sympatier fortfarand­e hos den försåtligt väna, och ganska så coola, M3gan.

På slutet stegras spänningen. Anmärkning­svärt nog är det inget i

” Anmärkning­svärt nog är det inget i finalen som indikerar en uppföljare, men ’money talks’.

finalen som indikerar en uppföljare, men ”money talks”. Den här lönsamma robottösen kommer garanterat att dansa vidare på bio.

Titta också på: ”Omen” (Richard Donner, 1976) ”Edward Scissorhan­ds” (Tim Burton, 1990) ”Annette” (Leos Carax, 2021)

 ?? BILD: GEOFFREY SHORT, UIP ?? Nioåriga Cady (Violet Mcgraw) är bottenlöst ensam, men lever upp när hennes moster Gemma, som jobbar som teknikutve­ckare åt ett stort leksaksför­etag, kommer hem med sin senaste uppfinning: robotflick­an M3gan.
BILD: GEOFFREY SHORT, UIP Nioåriga Cady (Violet Mcgraw) är bottenlöst ensam, men lever upp när hennes moster Gemma, som jobbar som teknikutve­ckare åt ett stort leksaksför­etag, kommer hem med sin senaste uppfinning: robotflick­an M3gan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden