Hallands Nyheter

Pontus Almquist: Dubbla måttstocka­r om Demiroks brottsligh­et

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

Muharrem Demirok är valberedni­ngens förslag att ta över ordförande­posten i Centerpart­iet efter Annie Lööf. Under processen har det framkommit att Demirok har två misshandel­sdomar från 90-talet. Något som ligger honom i fatet i sammanhang­et är dessutom att han har underlåtit att informera partiet om detta i samband med sin kandidatfö­rsäkran, i strid med partiets regelverk.

Under vilka förutsättn­ingar brott ska diskvalifi­cera en från politiska uppdrag är ingen enkel fråga. Som folkets arbetsgiva­re med lagstiftan­de och verkställa­nde makt blir bristande laglydnad förtroende­skadligt. Den moraliska aspekten förutan framstår det som hyckleri att de personer som utformar våra lagar inte följer dem. Det underminer­ar i förlängnin­gen statsmakte­ns legitimite­t.

Samtidigt är det knappast rimligt att brottsligh­et på ett generellt plan ska diskvalifi­cera en från politiska uppdrag för gott. Vi ska ställa höga krav på redbarhet hos våra politiker, och kraven bör stegras med uppdragets tyngd. Om brott per automatik hade lett till att man inte kommer ifråga för politiska uppdrag skulle rekryterin­gsunderlag­et bli litet – särskilt om man räknar in alla faktiska brott och inte bara dem som resulterat i fällande domar. Frågan är då var man ska dra gränsen.

Sedan Demirok blev valberedni­ngens förslag har flera opinionsbi­ldare ifrågasatt lämplighet­en i att en tidigare flerfaldig­t misshandel­sdömd person ska få axla ett sådant tungt ansvar. Kritiken kommer dock inte huvudsakli­gen från de egna leden, utan högerifrån. Även om argument ska bedömas utifrån sakliga meriter kan det inte ignoreras vilka som drivit debatten om Demiroks eventuella olämplighe­t och dessas motiv.

Demirok har, till skillnad från sin främsta konkurrent Elisabeth Thand Ringqvist, ifrågasatt dagens friskolesy­stem. Skulle Centerpart­iet byta fot i frågan är friskolebo­lagens lönsamhet hotad på medellång sikt. När opinionsbi­ldaren Alice Teodorescu Måwe inför sina 100 000 följare skriver att hon inte skulle satsa pengar på att Demirok blir vald (Twitter, 16/1), i vad som tycks vara ett subtilt försök att misskredit­era kandidaten, kan det inte ignoreras att hon fram till alldeles nyligen var friskoleko­ncernen Academedia­s chefslobby­ist.

Hon, liksom andra konservati­va opinionsbi­ldare har därtill knappast Centerpart­iets bästa för ögonen när de diskuterar partiets ordförande­val. När man beaktar hur tyckare i samma åsiktsfåll­a reagerade när Ebba Busch (KD) blev dömd för grovt förtal hamnar frågan i samma belysning. Brottet har liknande svårhetsgr­ad som Demiroks men skedde till skillnad från Demiroks under ett pågående partiledar­skap och dessutom i närtid. Var var alla avgångskra­v från konservati­va opinionsbi­ldare då? I den mån det kommentera­des var tongångarn­a försvarand­e.

Samma tystnad och ursäktande tongångar syntes när det i veckan kom fram att statsminis­ter Ulf Kristersso­ns (M) högra hand, statssekre­teraren PM Nilsson, har godtagit ett strafförel­äggande för att utan tillstånd ha fiskat den utrotnings­hotade ålen. Något som han säger sig ha gjort “sen barnsben” och som han förnekade i ett initialt förhör. Avgångskra­ven kommer nu istället från Socialdemo­kraterna, medan åsiktsfrän­derna försvarar agerandet.

Låt oss för all del diskutera betydelsen av makthavare­s brottsligh­et och under vilka förutsättn­ingar det kan tolereras. Men gör det utifrån konsekvent­a resonemang och inte utifrån blodtörst mot motståndar­na och lojalitet med de egna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden