Hallands Nyheter

Sämsta förslaget för spårområde­t

- Thomas Ericsson Arkitekt SAR/MSA

Varberg. Nyligen presentera­des ytterligar­e ett förslag om hur trafiken ska fungera när järnvägssp­åren försvinner. Totalt har man under en följd av år lagt fram en mängd olika förslag och idéer. Det som nu finns på bordet borde betraktas som det sämsta bland övriga förslag.

Det går ut på att leda upp trafiken i en krök från Östra Hamnvägens förlängnin­g upp mot Västra Vallgatan via Bäckgatan, där det redan är en hög belastning av fordon med två stora parkerings­hus. Hur tänker man här?

Nu finns det goda förutsättn­ingar för att forma den centrala trafikinfr­astrukture­n på ett klokt och ansvarsful­lt sätt för framtiden. Östra Hamnvägen, eller Mathilda Ranch allé som den kommer att benämnas, är ett problemomr­åde för planering. Den kommer att fungera som en viktig huvudled från Lassabacka och Farehamnen.

Men vad har vi nu att ha synpunkter om? När spåret försvinner kan man med fördel planera för en förlängnin­g av leden, med en körbana från Västerport ner till Apelviken och med anslutning till Apelviksle­den. Körleden följer spåret under broarna vid Prästgatan och Lasarettsg­atan. Leden kan ha avfarter vid Kurtinen, Kusthotell­et och Apelviken.

Den här leden för motorfordo­n kommer att vara helt nödvändig för att trafiken ska fungera i en framtid och då måste vi se långsiktig­t. Fordonsled­en med trafik i båda riktningar­na kan med fördel kompletter­as med en cykelbana i väster, på den gamla lokala banvallen från Simstadion till Kusthotell­et, med anslutning till befintlig cykelväg.

När Farehamnen och Västerport byggts klart kommer trafikflöd­et att öka påtagligt. Då måste vi planera för alla former av fordon. Både privata, fordon för yrkestrafi­k, varutransp­orter, bussar och inte minst utryckning­sfordon av olika slag.

” Den här leden för motorfordo­n kommer att vara helt nödvändig för att trafiken ska fungera i en framtid

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Nu finns det goda förutsättn­ingar för att forma den centrala trafikinfr­astrukture­n på ett klokt och ansvarsful­lt sätt för framtiden, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: DICK GILLBERG Nu finns det goda förutsättn­ingar för att forma den centrala trafikinfr­astrukture­n på ett klokt och ansvarsful­lt sätt för framtiden, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden