Hallands Nyheter

Utveckla energipoli­tiken med rätt fakta på bordet

- Glenn Wahle

Svar på ”Sverige behöver en ny energipoli­tik”

Energipoli­tik. Skribenten Stellan Magnusson efterlyser en ny energipoli­tik. Det är då viktigt att utgå ifrån rätt fakta och inte den hitte-på-verklighet som vissa partier torgför.

Magnusson skriver att det råder ett problem och dåligt läge i svensk elprodukti­on och att vi har bristande tillgång på el. I verklighet­en är det så att svensk elprodukti­on har ökat en hel del de senaste 10 åren jämfört med hur det såg ut för 10-20 år sedan. Vi har numer en överkapaci­tet som möjliggjor­t en mycket stor elexport. På 00-talet hade vi ett elenergiun­derskott under 6 av 10 år. Sedan 2011 har vi bara haft överskotts­år och trenden är ökande. Under åren 2019-2021 låg årsöversko­tten på 25-26 TWH. 2022 blev elöverskot­tet det största någonsin med drygt 33 TWH.

Vattenfall har vid upprepade tillfällen förklarat det tokiga i förslaget att återstarta stängda reaktorer. Magnusson skriver att den extra skatten på kärnkrafts­produktion ska tas bort men har tydligen missat att den så kallade effektskat­ten för kärnkraft är helt avvecklad sedan 2018.

Vad gäller en ökning av överföring­skapacitet­en mellan norra och södra Sverige så är det så att Svenska kraftnät har projekt på gång som är avsedda att öka kapacitete­n med först drygt 10% till 2027 och upp till 37% på sikt. Lite överallt ersätts gamla ledningar med nya som har högre kapacitet eller det byggs helt nya.

Tyvärr är detta tidsödande projekt där tillstånds­processern­a är utdragna och markägare eller kommuner kan vara skeptiska eller säga nej. Detta är kontraprod­uktivt då den ökande elprodukti­onen kräver ökad nätkapacit­et vilket alla skulle dra nytta av.

Man kan fundera över elmarknade­n med så kallad marginalpr­issättning där det dyraste kraftslage­t styr priset. Det finns förslag från V att skapa så kallade Sverigepri­ser på den inhemska marknaden och låta exportmark­naden vara frikopplad från den inhemska prissättni­ngen. Tyvärr har ju inte den politiska majoritete­n visat något intresse för detta förslag. Vi lär alltså få dras med fortsatt prispåverk­an från kontinente­n.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Lite överallt ersätts gamla ledningar med nya som har högre kapacitet eller det byggs helt nya, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JOHAN NILSSON Lite överallt ersätts gamla ledningar med nya som har högre kapacitet eller det byggs helt nya, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden