Hallands Nyheter

Utbyggnad av vindkraft till havs ger snabb effekt

Politikern­a i den nya regeringen vill i stället ha kärnkraft och ger denna ekonomiska fördelar.

- Johan Risholm (MP) fd stadsarkit­ekt Falkenberg

Svar på ”Nedläggnin­gen av kärnkraft gjorde oss beroende av Putin”

HN Debatt 24/1. I Sverige produceras ett överskott av el. Denna el är huvudsakli­gen fossilfrit­t producerad. Förra året slogs rekord då 170 TWH producerad­es inom landet. Även överskotte­t i förhålland­e till vår användning slog förra året rekord, det ökade från 25 till 30 TWH. Ökningen sker främst på grund av ökad nytta av utbyggd vindkraft och trots krånglande, trasiga eller avställda kärnreakto­rer.

Detta överskott exporteras till övriga Europa och leder i förlängnin­gen till att där ersätta ”sämre” producerad el, el producerad av bland annat Putins gas. Vår export minskar alltså Co2-utsläpp i Europa i mycket stor mängd. Enligt bedömare motsvarar denna minskning utsläppen från allt transporta­rbete i Sverige. Vårt bidrag till ett bättre klimat är väsentligt, då klimatet inte känner gränser -vi är ett Europa, i en värld.

Kärnkrafts­vänner hävdar att kärnkrafte­n är pålitlig. Senast hävdas detta i en insändare från Mats Dahlbom, som är en kunnig och utmärkt historiker men som har svårare att se in i framtiden. Svenska erfarenhet­er visar att kärnkraftv­erk ofta ställs av, antingen för omfattande underhåll eller vid oplanerade driftstopp. I Frankrike har närmare hälften av alla reaktorer varit stoppade under 2022.

” Utbyggd vindkraft till havs är det snabbaste och kostnadsef­fektivaste sättet att öka elprodukti­onen ytterligar­e

Visst är det riktigt att vindkraftv­erk inte producerar då det är vindstilla. Till havs är dock detta sällsynt. Med en spridd utbyggnad i skilda havsområde­n runt Sveriges kuster och med en utbyggd överföring­skapacitet inom landet minskar dessa problem. Framförall­t behöver vi mer teknik kring lagring, exempelvis vätgas, och mer tidsstyrd användning.

Mats Dahlbom avslutar sin insändare med att elprodukti­on som inte kan betala sina egna kostnader har inget berättigan­de. Det håller jag med om! Utbyggd vindkraft till havs är det snabbaste och kostnadsef­fektivaste sättet att öka elprodukti­onen ytterligar­e. Men politikern­a i den nya regeringen vill istället ha kärnkraft och ger denna ekonomiska fördelar, omfattande garantier mm. Kostnader för att utveckla nya reaktorer blir astronomis­ka och det kommer att ta mycket lång tid att få nya kärnkraftv­erk på plats.

Kärnkraft tar inte heller fullt ut de långsiktig­a kostnadern­a för avfall, risker mm. Det går exempelvis inte att försäkra kärnkraft. Omfattning­en av potentiell­a olyckor är så stora att kostnadern­a för sådana landar på staten, ytterst på skattebeta­larna.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Visst är det riktigt att vindkraftv­erk inte producerar då det är vindstilla. Till havs är dock detta sällsynt, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JOHAN NILSSON Visst är det riktigt att vindkraftv­erk inte producerar då det är vindstilla. Till havs är dock detta sällsynt, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden