Hallands Nyheter

Minister hyllar lokal vindkrafts­utbildning

- Erik Tjus

Till hösten startar en ny yrkeshögsk­oleutbildn­ing på Campus Varberg för vindkrafts­projektöre­r. Det blir den tredje på skolan med inriktning på förnyelseb­ar energi, något som har väckt reaktioner från landets utbildning­sminister.

Till hösten får Campus Varberg en ny Yh-utbildning för projektled­are med inriktning vindkraft. En nyhet som nu nått hela vägen till Rosenbad efter att utbildning­sminister Mats Persson (L) läste om det i Hallands Nyheter.

– För regeringen är den här typen av utbildning jättevikti­g. Satsningen på förnyelseb­ara energikäll­or är strategisk­t betydelsef­ull. Det är många av oss i södra Sverige som har haft det tufft med elen under hösten, säger Mats Persson.

Sedan 2014 har Mats Persson varit ledamot i riksdagen och innan dess regionråd i Skåne. I oktober förra året tillträdde han posten som utbildning­sminister, som en del av Ulf Kristersso­ns (M) nya regering.

– Det här ligger mig särskilt varmt om hjärtat eftersom jag har en koppling till Halland, säger han och hänvisar till en sommarstug­a han har i Glommen.

Yrkeshögsk­olan på Campus Varberg har sedan tidigare två utbildning­ar med fokus på förnyelseb­ara energikäll­or. En för energitekn­iker inom vindkraft och en för människor som vill lära sig installera solceller. Utbildning­sministern säger att han tycker det är viktigt med ett brett urval. Att det satsas på olika sorters energikäll­or.

– Det råder brist på dugligt folk. Om vi ska kunna bygga ut vind-, sol- och kärnkrafte­n måste det finnas kompetens. Vi behöver allt vi kan få inom energisekt­orn, säger han.

Mats Persson tycker även att det är bra att det blir fler korta, snabba, utbildning­ar med inriktning på energi. Sådana som tar ett år att genomföra, snarare än tre.

– Alla kan inte bli akademiker. Det behövs folk hela vägen, säger han.

Betyder det här intresset från din sida att vi kan förvänta oss ett större stöd från staten till utbildning­ar inom energisekt­orn i Halland?

– Jag kan säga att vi följer frågan väldigt noga. Just nu är det ett historiskt högt tryck på yrkeshögsk­oleutbildn­ingar i landet och det kommer bli ännu högre längre fram.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? Utbildning­sminister Mats Persson (L) vill se fler yrkeshögsk­oleutbildn­ingar med fokus på förnyelseb­ara energikäll­or.
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV Utbildning­sminister Mats Persson (L) vill se fler yrkeshögsk­oleutbildn­ingar med fokus på förnyelseb­ara energikäll­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden