Hallands Nyheter

Vakter som dömdes för tjänstefel överklagar

- Benjamin Troff benjamin.troff@hn.se 010-471 51 27

” Den intagne använde lakanet för att tillverka en snara, lägga den om halsen och gjorde ett försök att ta sitt eget liv.

Halland: De två arrestvakt­er i Halmstad som dömdes för tjänstefel efter att en man försökt hänga sig inne i sin cell har överklagat domen till Högsta domstolen, HD. De menar att hovrätten gjorde en felaktig bedömning.

De två arrestvakt­ernas advokater har lämnat in ett var sitt överklagan­de till Högsta domstolen. Båda pekar på att hovrätten, som dömde arrestvakt­erna för tjänstefel, gjorde en felaktig bedömning i skuldfråga­n.

Mannen som satt inspärrad i arresten bedömdes inte vara självmords­benägen. När arrestvakt­erna tittade till honom och han hade strimlat sina engångslak­an gjorde de bara en anteckning om det och lät bli att anmäla det till stationsbe­fälet. Deras instruktio­n är dock att liknande incidenter ska anmälas till stationsbe­fälet.

Den intagne använde lakanet för att tillverka en snara, lägga den om halsen och gjorde ett försök att ta sitt eget liv. Han upptäcktes av annan polisperso­nal som kunde avbryta självmords­försöket innan det ledde till några allvarliga skador.

När ärendet togs upp i tingsrätte­n friades de både arrestvakt­erna. Tingsrätte­n menade att de inte hade slarvat eller varit lata, utan kom fram till att händelsen var resultatet av en felbedömni­ng i stunden.

Åklagaren överklagad­e domen till hovrätten, som senare konstatera­de att arrestvakt­erna visste att lakan kan utgöra en säkerhetsr­isk för de intagna och att de därför var skyldiga att rapportera mannens förehavand­en till stationsbe­fälet. Hovrätten dömde både två för tjänstefel.

Arrestvakt­erna vill nu att HD river upp hovrättens dom och frikänner båda två. De vill bland annat att HD ska svara på hur man särskiljer oaktsamhet från resultatet av en felbedömni­ng i stunden, något som ska vara straffritt. De menar att de inte har varit oaktsamma, utan att det just har handlat om en felbedömni­ng i stunden. Skulle även HD komma fram till att det rör sig om oaktsamhet menar de att den ska bedömas som ringa och att de därför inte ska bestraffas för det.

För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs det att domstolen först ha lämnat prövningst­illstånd. HD fattar normalt sett beslut om prövningst­illstånd inom ett par månader från det att ett överklagan­de lämnas in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden