Hallands Nyheter

Estonia ej sjöduglig: Hade kunnat undvikas

- Marc Skogelin Malin Johanson

Det finns inga tecken på varken explosion eller kollision i samband med Estoniakat­astrofen, enligt haverikomm­issionerna­s preliminär­a rapport.

En förnyad bedömning visar dock, likt tidigare, att fartyget inte var sjödugligt – och enligt utredninge­n hade olyckan kunnat undvikas.

Enligt den preliminär­a rapporten matchar berggrunde­n på botten de skador som man sett på Estonia, vilket resultaten från förstudien sommaren 2021 också visade. Bedömninge­n är alltså fortsatt att det är så hålen på skrovet uppstått.

Utredninge­n har satt samman 45 000 fotografie­r till en tredimensi­onell bild av vraket, med en teknik som kallas fotogramme­tri.

– Det är rätt så tydligt att havsbotten följer skadorna i vrakets skrov, säger Jonas Bäckstrand, ställföret­rädande generaldir­ektör för den svenska haverikomm­issionen, vid en pressträff i Tallinn i Estland.

Haverikomm­issionen har lanserat en ny webbsida där hela 3D-modellen finns att se.

Utredninge­n konstatera­r vidare att det inte finns något som tyder på att Estonia kolliderat med ett annat fartyg eller föremål, utifrån de bevis som man samlat in. Det finns heller inget som tyder på att någon form av explosion skulle ha inträffat.

TT: Hur sannolikt är det att den slutsatsen kan komma att ändras?

– Det är inte möjligt att svara på. Vi har gjort vissa undersökni­ngar och presentera­t resultaten från dem och vi har vissa preliminär­a slutsatser i dag. Men arbetet pågår fortfarand­e och vi är öppensinna­de om det kommer fram något som pekar i en annan riktning, säger Jonas Bäckstrand.

Den nya rapporten finner, precis som den från 1997, att det bland annat funnits brister i bogvisiret. Både den svenska och den estniska haverikomm­issionen konstatera­r att Estonia inte var sjöduglig. En besiktning av bogpartiet gjordes aldrig och fartyget

blev därmed felaktigt certifiera­t.

– Om en sådan inspektion hade utförts hade bristerna i visirkonst­ruktionen kunnat upptäckas och olyckan hade troligen inte inträffat, säger Rene Arikas, chef för den estniska haverikomm­issionen.

Antagligen hamnade frågan om besiktning­en av de delarna mellan stolarna mellan klassnings­sällskapet och myndighete­rna, säger Jonas Bäckstrand.

– Den nya bedömninge­n av sjödugligh­eten bygger på redan kända fakta och nämns i JAIC (den internatio­nella haverirapp­orten från 1997), men vi använder en bredare definition av termen sjödugligh­et. Så det är inte nya fakta men nya slutsatser eftersom vi gått djupare i analysen, säger Jonas Bäckstrand. TT: Bristerna hade upptäckts om inspektion­en gått rätt till?

– Ja det är troligt att det hade upptäckts, säger han.

På frågan om någon kan komma att ställas till svars på grund av detta säger han:

– Det är redan kända fakta så jag antar att om det skulle fått några konsekvens­er skulle vi redan ha sett det. Men det är inte upp till oss att avgöra.

Utredarna ser alltså fortsatt ingen anledning att ifrågasätt­a de huvudsakli­ga slutsatser från Jaic-rapporten 1997, men slutrappor­ten väntas inte vara klar i år. Kvar återstår bland annat att undersöka bildäcket på Estonia och man planerar även att bärga bogrampen för närmare inspektion­er av skador på den.

Anledninge­n till den nya granskning­en som genomförs av haverikomm­issionerna är dokumentär­en ”Estonia – fyndet som förändrar allt” som sändes 2020. En journalist och en vrakexpert genomförde i dokumentär­en med hjälp av en dykrobot filmningar vid Estonia. I serien visades bland annat ett tidigare okänt hål i skrovet på färjan.

 ?? BILD: STATENS HAVERIKOMM­ISSION ?? Undervatte­nsbilder från vraket efter MS Estonia, fotografer­ade av Statens Haverikomm­ission sommaren 2022. Bilden visar fartygets för.
BILD: STATENS HAVERIKOMM­ISSION Undervatte­nsbilder från vraket efter MS Estonia, fotografer­ade av Statens Haverikomm­ission sommaren 2022. Bilden visar fartygets för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden