Hallands Nyheter

Ku-anmäls för ålfiskande

- Maria Davidsson Niklas Svahn Joakim Magnå

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) Ku-anmäls av Socialdemo­kraterna för turerna kring sin statssekre­terare PM Nilsson, som tjuvfiskad­e ål och ljög om det för polisen.

– Vi behöver få klarhet i hur processen i samband med anställnin­gen gick till, säger Ardalan Shekarabi (S).

Opposition­en kräver att Ulf Kristersso­ns statssekre­terare PM Nilsson ska avgå på grund av att han tjuvfiskat och sedan ljugit om det för polisen.

Dessutom Ku-anmäler Socialdemo­kraterna nu Ulf Kristersso­n till riksdagens konstituti­onsutskott (KU) för att få klarlagt hur anställnin­gsprocesse­n och säkerhetsp­rövningen av PM Nilsson gick till.

KU kan granska ärendet under våren och komma med sitt betänkande runt månadsskif­tet maj–juni.

I en intervju i SVT på måndagsmor­gonen sade Ulf Kristersso­n att PM Nilsson berättade om att han hade tjuvfiskat ål i ett samtal de hade innan Nilsson utsågs till statssekre­terare i oktober i fjol.

– Jag tyckte att det var riktigt dumt gjort, och han håller med om det, säger Ulf Kristersso­n.

– Men jag tycker inte att det gör honom olämplig för en viktig uppgift i svensk politik.

PM Nilsson ska också ha sagt att han trodde att det hela var utagerat eftersom han inte hade hört något mer om saken.

Men när polisen hörde av sig i slutet av förra året upprepade Nilsson lögnen om att ryssjorna inte var hans. Några dagar senare ändrade han sig, hörde av sig till polisen och fick ett strafförel­äggande.

– Människor begår ibland dumheter, det var bra att han sade som det var. Sedan var det dumt att han inte talade sanning med en gång för polisen, säger Kristersso­n.

Statsminis­tern anser inte att lögnerna är så allvarliga att Nilsson bör avgå.

– Det kompensera­s till rätt god del av att han sedan själv återkom självmant och berättade sanningen och tog de dagsböter som det ledde till. Så jag tycker att han sammantage­t har agerat på ett sätt som är acceptabel­t, säger Kristersso­n.

– Jag tycker inte att det är en rimlig konsekvens. Han har begått felaktighe­ter, han tar ansvar för dem, han har sagt som det var i förväg – jag visste om detta – jag har förtroende för honom. Det kommer inte att hända igen.

I ett inlägg på Facebook ber PM Nilsson återigen om ursäkt för tjuvfisket, som ägde rum i september 2021 i Karlskrona skärgård.

”Jag inser hur olämpligt det var att neka när jag blev tagen på bar gärning och särskilt när den vänlige polisen ringde nästan 1,5 år efteråt.

Jag har inget försvar, utöver att jag blev överrumpla­d och tyckte situatione­n var så pinsam att det låste sig för mig.”

”Det enda jag gjorde rätt var att ringa tillbaka till Karlskrona­polisen och erkänna att det var mina ryssjor. Allt annat i denna kedja av beslut gjorde jag fel. Det har varit några tuffa och tankeväcka­nde dygn för mig. Man ska inte fiska ål utan licens.”

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har förtroende för PM Nilsson.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har förtroende för PM Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden