Hallands Nyheter

Erdogan: Räkna inte med stöd till Natoansöka­n

- Joakim Magnå

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet stödjer den svenska ansökan till Nato, skriver nyhetsbyrå­n AP. – Det kommer inte att hända, säger Erdogan.

Beskedet kommer efter att den högerextre­me provokatör­en Rasmus Paludan bränt en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm i lördags.

Erdogan kallar koranbränn­ingen en förolämpni­ng mot alla, inte minst muslimer. Han kritiserar också svenska myndighete­r för att tillåta kurdiska grupper att demonstrer­a med Pkk-flaggor.

– Ni låter terrororga­nisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, säger Erdogan på måndagen i en första kommentar till lördagens händelse, enligt nyhetsbyrå­n AP.

Om inte Sverige visar respekt för Turkiet och muslimer kommer det inte att ”bli något stöd från oss i Natofrågan”.

Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) säger i ett skriftligt uttalande till TT att han inte vill kommentera Erdogans ord.

”Jag kan inte kommentera uttalandet i kväll utan vill förstå exakt vad som sagts. Men Sverige kommer att respektera den överenskom­melse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlem­skap”, skriver Billström.

Erdogan pekar ut koranbränn­ingen som ett hatbrott som inte borde skyddas av yttrandefr­iheten.

– De som tillåtit en sådan skam utanför vår ambassad kan inte längre förvänta sig någon välvilja från oss, säger den turkiske presidente­n, enligt AP.

Flera muslimska länder, däribland Turkiet, har protestera­t mot att Rasmus Paludan fick tillstånd för sin koranbränn­ing. Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har fördömt koranbränn­ingen och stämplat den som ”djupt respektlös”.

Demonstrat­ioner har bland annat anordnats mot Sverige utanför det svenska generalkon­sulatet i turkiska Istanbul och utanför ambassaden i irakiska Bagdad.

Turkiet är tillsamman­s med Ungern det enda land som ännu inte ratificera­t Sveriges och Finlands ansökan till Nato.

” Ni låter terrororga­nisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato.

Recep Tayyip Erdogan Turkiets president

Flera händelser i Sverige den senaste tiden har väckt ilska i Turkiet. Bland annat hängdes en docka föreställa­nde president Erdogan upp i fötterna utanför Stockholms stadshus tidigare i januari. Händelsen ledde till att ett planerat besök av talman Andreas Norlén i det turkiska parlamente­t ställdes in.

I lördags meddelade försvarsmi­nister Pål Jonson (M) att hans möte med sin turkiska motsvarigh­et Hulusi Akar i Tyskland också skjutits upp.

 ?? BILD: BURHAN OZBILICI ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
BILD: BURHAN OZBILICI Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden