Hallands Nyheter

Stora driftstörn­ingar under måndagen för Telias tjänster

- Alice Nordevik Jens Bornemann Micke Larsson

Telekombol­aget Telia har haft stora driftsstör­ningar under måndagen som påverkat flera myndighete­r och regioner. Vid 17.30-tiden meddelade bolagets presschef Iréne Krohn att tjänsterna börjat fungera igen.

– Felet orsakades av ett tekniskt fel i våra system, säger Krohn.

Det var vid lunchtid på måndagen som Telia drabbades av omfattande driftsstör­ningar som påverkade tillgången till hemsidan och tjänsten Telia Play, men även innebar störningar i telefonin för flera regioner och myndighete­r som polisen, Arbetsförm­edlingen, Försäkring­skassan, Folkhälsom­yndigheten, Transports­tyrelsen och

Centrala studiestöd­snämnden (CSN).

Iréne Krohn på Telia säger att teknikerna har hittat orsaken till driftsstör­ningen, som handlade om ett tekniskt fel.

– Vi ser nu att tjänsterna börjar fungera igen. Däremot kan det ta lite tid innan allt fungerar fullt ut, och det vi kommer göra nu är att kontakta de kunder som har berörts för att säkra att tjänsterna fungerar igen, säger Krohn till TT vid 17.20-tiden.

– Vi kommer nu att påbörja en grundlig analys för att säkerställ­a att det inte händer igen.

TT: Hur ser ni på det inträffade?

– Vi ser naturligtv­is mycket allvarligt på det här och beklagar verkligen till de kunder som har berörts av de här felen, säger Krohn.

Under dagen gick det till exempel inte att ringa polisen på 114 14, och i region Skåne gick det inte att kontakta vårdcentra­ler eller den centrala växeln, och patienter som suttit i långa telefonköe­r har mist sina platser när telefonnät­et lagt av, rapportera­r Sydsvenska­n.

I region Uppsala fungerade telefonin generellt – men inte det kösystem som vårdcentra­lerna använder sig av, rapportera­r Dagens Nyheter. I region Gävleborg påverkades möjlighete­n att beställa färdtjänst, sjukresor, och det gick inte att nå 1177.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden